Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Els Bombers proven un dispositiu que supervisa en temps real l’estat de salut i seguretat dels equips d’emergència

ACN Oristà.-El cos de Bombers ha realitzat aquest dimecres en una zona boscosa del Lluçanès una prova del dispositiu ‘Prometeo’, una aplicació informàtica que permet mesurar en temps real l’estat […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Oristà.-El cos de Bombers ha realitzat aquest dimecres en una zona boscosa del Lluçanès una prova del dispositiu ‘Prometeo’, una aplicació informàtica que permet mesurar en temps real l’estat de salut i seguretat dels equips d’emergència. Es tracta d’un aparell de la mida d’un telèfon mòbil que conté múltiples sensors que mesuren variables com la temperatura, la humitat i la concentració de fum. La idea és controlar la salut dels bombers quan es troben exposats a situacions extremes. Un dels seus fundadors, el bomber dels GRAF Joan Herrera, explica que el dispositiu encén una llum vermella si la persona s’està intoxicant i també l’avisa a través d’un rellotge que va vinculat a l’aparell: “En aquest moment el bomber s’hauria de retirar”, indica.

El projecte ‘Prometeo’ va ser el guanyador l’any 2019 del premi ‘Call for Code’ amb què la multinacional informàtica IBM premia les millors aplicacions informàtiques en el camp de la salut i la prevenció. En concret, el projecte català va rebre 200.000 dòlars per desenvolupar el prototip i va ser escollit com el millor projecte entre 5.000 propostes presentades a IBM des de 65 països diferents. El director d’IBM a Catalunya, Marc Estapé, explica que a dia d’avui “no existeix cap dispositiu amb aquest grau d’innovació tecnològica que ajudi a fer la feina als bombers amb seguretat” i avança que ja estan en la versió tres del prototip, tot i que encara no hi ha una data perquè surti al mercat. Els Bombers han fet aquest dimecres una prova amb el dispositiu ‘Prometeo’. Una desena de professionals s’han col·locat l’aparell a la jaqueta i s’han posat un rellotge Samsung Smart mentre han realitzat una crema prescrita en un bosc del Lluçanès. Al mateix temps, un equip tècnic ha estat monitoritzant la seva exposició a substàncies tòxiques i han controlat les variables de temperatura i humitat. L’objectiu del projecte és controlar i protegir els bombers a temps real mentre estan exposats a un gran risc com és un incendi forestal.Un dels impulsors del projecte és el bomber dels GRAF Joan Herrera, que fa més de trenta anys que treballa al cos. La seva idea és oferir estratègies individualitzades pels bombers que estan a primera línia de foc amb l’objectiu de protegir-los dels efectes acumulats de l’exposició al fum i a substàncies químiques que inhalen quan treballen en l’extinció dels incendis. Herrera detalla que, en temps real, es pot saber “si aquesta persona s’està intoxicant, ja que s’encén una senyal vermella i el rellotge també l’avisa a través d’una vibració”. A banda d’això, Herrera destaca que el projecte també fa un seguiment individualitzat de cada bomber amb l’objectiu de saber quin és el millor moment per la tornada a la feina. “Aquest aparell ens permet tenir un perfil de cada persona i sabrem quan ha eliminat tot el monòxid de carboni que li pugui quedar a l’organisme”, detalla. De fet, creu que seria interessant que cada bomber disposés d’un aparell i el fes servir també en el seu dia a dia “perquè això ens ajudaria a saber més sobre el seu estat de salut”.