Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

Els Bombers preveuen estabilitzar l’incendi de Castell d’Aro al llarg de la nit

ACN Castell d’Aro – Els Bombers segueixen treballant en l’incendi de Castell d’Aro (Baix Empordà) que crema des d’aquest migdia i preveuen estabilitzar-lo durant la nit. De moment, els Bombers […]

Agències 01/07/2022

ACN Castell d’Aro – Els Bombers segueixen treballant en l’incendi de Castell d’Aro (Baix Empordà) que crema des d’aquest migdia i preveuen estabilitzar-lo durant la nit. De moment, els Bombers asseguren que ja ha cremat unes 60 hectàrees de terreny i calculen que no n’hi haurà gaires més d’afectades. De fet, el cap d’intervenció del foc s’ha mostrat confiat amb les tasques d’extinció durant la nit, ja que el vent ha parat i es preveu que pugi la humitat, dos grans aliats pels Bombers per apagar les flames. Per altra banda, els cossos d’emergència han anunciat que estan treballant per permetre que alguns dels veïns desallotjats puguin tornar a casa durant la nit, si les condicions ho permeten.

L’incendi de Castell d’Aro encara segueix actiu, tot i que els Bombers encaren la nit amb “optimisme”, segons ha detallat del cap de l’operatiu, Santi Lleonart. L’inspector ha explicat que les condicions meteorològiques sembla que jugaran a favor dels Bombers a l’hora d’extingir l’incendi, ja que durant el vespre s’ha aturat el vent de garbí que hi havia i augmentarà l’humitat.

Mentrestant, els Bombers seguiran treballant en la zona amb 30 camions i una dotzena de vehicles de comandància per aconseguir estabilitzar-lo al llarg de la nit. El que sí que ja s’han retirat són la quinzena de mitjans aeris, que amb la caiguda del sol no poden operar més.

Malgrat tot, Lleonart afirma que amb les dotacions terrestres i les condicions meteorològiques puguin encetar un dissabte “amb un escenari molt diferent”. De fet, els cossos d’emergència han assegurat que treballen perquè els veïns que al llarg d’aquest divendres al migdia i la tarda s’han desallotjat puguin tornar a casa seva durant la matinada.

Es tracta dels veïns de la Coma, el Masnou o les primeres línies de cases de la urbanització les Teules, que al llarg d’aquest divendres a la tarda s’han refugiat en diversos espais municipals de Santa Cristina d’Aro i Castell d’Aro. En aquests poliesportius i altres equipaments, els municipis oferiran un llit a totes les persones que aquesta nit no puguin tornar a casa.

L’element que més optimisme desperta entre els Bombers per estabilitzar l’incendi forestals és la millora en el flanc esquerra, respecte a mitja tarda. Els Bombers han detallat que aquest era un dels “motors” de l’incendi i ara s’està contenint i per això permet que no avanci en excés.

<strong>60 hectàrees afectades</strong>

De moment el foc ja ha cremat unes 60 hectàrees segons els Bombers. A més, l’inspector Lleonart ha celebrat que les flames no hagin malmès cap edifici. El cos d’extinció d’incendis de la Generalitat ha assegurat que un dels reptes més importants que han tingut amb aquest foc de Castell d’Aro han estat el gran nombre de zones urbanes que hi havia entremig, fet que obligava a concentrar molts esforços a garantir que les flames no afectaven a cap propietat privada.

El que ja s’ha confirmat és l’origen d’aquest incendi. Segons ha confirmat el director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy, el foc hauria començat precisament mentre es feia una franja de protecció contra incendis. Els treballs forestals haurien provocat una guspira que ràpidament s’ha propagat.