Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Els beneficis per a la salut dels nens de menjar peix durant l’embaràs superen els riscos, segons un estudi

ACN Barcelona.-Un estudi internacional liderat per la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) mostra que els nens de mares que van menjar peix d’una a tres vegades per setmana durant […]

Avatar
Agències 01/04/2020

ACN Barcelona.-Un estudi internacional liderat per la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) mostra que els nens de mares que van menjar peix d’una a tres vegades per setmana durant l’embaràs van presentar més probabilitats de tenir un millor perfil metabòlic, tot i el risc d’exposició al mercuri, que en el cas de les mares que van menjar peix menys d’una vegada a la setmana. A Barcelona han contribuït a l’estudi el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat Pompeu Fabra i investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona. Els científics remarquen que és important quedar-se en un màxim de tres porcions a la setmana.

El peix és una font important d’àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3 que són importants per al fetus en desenvolupament. No obstant això, alguns tipus, com el peix espasa, el tauró i el verat, poden contenir alts nivells de mercuri, una potent toxina que pot causar dany neurològic permanent.Els investigadors van analitzar 805 parelles de mares i fills de cinc països europeus que participen en el projecte de recerca col·laborativa HELIX, coordinat per ISGlobal, que segueix a les dones i els seus fills des de l’embaràs en endavant.Durant el seu embaràs, es va preguntar a les dones sobre el seu consum setmanal de peix i se’ls va realitzar una prova d’exposició al mercuri. Quan els nens tenien entre 6 i 12 anys, se’ls va realitzar un examen clínic amb diverses mesures, incloent circumferència de la cintura, pressió arterial, colesterol de lipoproteïnes d’alta densitat, nivells de triglicèrids i nivells d’insulina. Aquestes mesures es van combinar per calcular una puntuació de la síndrome metabòlica.Els fills de dones que van menjar peix d’una a tres vegades per setmana van tenir puntuacions de síndrome metabòlica més baixes que els fills de dones que van menjar peix menys d’una vegada per setmana. Però el benefici disminuïa si les dones menjaven peix més de tres vegades per setmana.L’estudi també va examinar com el consum de peix per part de la mare va afectar els nivells de citocines i adipocines en el seu fill. Aquests biomarcadors estan relacionats amb la inflamació, que contribueix a la síndrome metabòlica. En comparació amb la baixa ingesta de peix, el consum moderat i alt de peix durant l’embaràs es va associar amb nivells reduïts de citocines i adipocines proinflamatòries en els nens.