Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els auditors europeus alerten que els requisits de capital exigits pel BCE als bancs de més risc són “insuficients”

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Tribunal de Comptes Europeu alerta que els requisits de capital exigits pel Banc Central Europeu (BCE) a les entitats exposades a més riscos són “insuficients”. Així ho indica en un informe publicat aquest divendres, on també critica que no s’hagin intensificat les mesures de supervisió en aquells bancs que presentaven problemes “persistents” en la gestió del crèdit. Si bé els auditors reconeixen que el BCE ha fet més esforços per evitar situacions d’inestabilitat al sector, consideren que cal exigir capital addicional per cobrir “completament” els riscos. Per altra banda, el tribunal critica la falta de personal a les entitats supervisores, un fet que pot derivar en “avaluacions obsoletes”.

En el document, els auditors afirmen que el BCE “no utilitza eficaçment els seus instruments i competències de supervisió per garantir que els riscos identificats estan plenament coberts”. Alhora, avisen que el banc central “no dona prou instruccions a les entitats per poder gestionar millor els riscos”.

Publicitat

De fet, el tribunal posa en dubte el canvi d’enfocament que va aplicar el BCE l’any 2021 per determinar l’import de capital que un banc ha de mantenir per assegurar que està protegit davant possibles turbulències. “En concret, el BCE no va imposar requisits proporcionalment més elevats quan els bancs s’enfrontaven a riscos més elevats”, adverteix.

Encara sobre aquest punt, el Tribunal de Comptes Europeu assegura que ha observat un patró segons el qual el BCE “no intensifica prou” les mesures de supervisió quan el risc de crèdit és elevat i sostingut” i lamenta que “persisteixin les insuficiències de control”.

Pel que fa a la falta de personal, la institució assegura que aquest problema no només es troba al BCE, sinó també als supervisors nacionals. Segons els elaboradors de l’informe, aquesta manca podria donar peu a anàlisis incorrectes i, alhora, dificultar la identificació de préstecs dubtosos.

Pel membre del tribunal responsable de l’informe, Mihails Kozlovs, “cal que el BCE garanteixi que els bancs gestionen adequadament els riscos”. “Això és crucial donada la importància de la confiança en el sector bancari i les difícils condicions econòmiques actuals”, afegeix.

Segons ressalta l’informe, les recomanacions emeses aquest divendres són especialment rellevants, tenint en compte que el BCE és l’encarregat de supervisar 110 grans bancs de la Unió Europea que junts controlen més del 80% dels actius de la unió bancària.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió