Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Els artistes podran evitar la distància i l’ús de mascareta i es consideraran convivents habituals

ACN Barcelona.-Els professionals de les arts escèniques i musicals es consideraran convivents habituals i podran desenvolupar la seva activitat, ja sigui professional o amateur, sense haver de mantenir la distància […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN Barcelona.-Els professionals de les arts escèniques i musicals es consideraran convivents habituals i podran desenvolupar la seva activitat, ja sigui professional o amateur, sense haver de mantenir la distància interpersonal de seguretat ni utilitzar mascareta. Així es recull en els vuit plans de represa elaborats per la conselleria de Cultura i els sectors implicats i aprovats aquest divendres pel Procicat. Quant al funcionament d’arxius i biblioteques, els plans desfan les normes decretades durant l’estat d’alarma i desapareixen les limitacions de les màquines d’autopréstec i la quarantena per als llibres passa de 14 dies a 48 hores. En els equipaments patrimonials, es permet usar dispositius tàctils però encara no es poden fer servir audioguies.

El Departament de Cultura ha elaborat catorze plans de represa del sector cultural, amb l’objectiu d’iniciar l’activitat cultural sense desnaturalirzar-la. Des d’aquest divendres, cinemes, museus, biblioteques, arxius, espais d’arts escèniques i musicals, sales d’exposicions i d’arts visuals, audiovisual i monuments i jaciments ja tenen llum verd per als plans. Queden per validar els de la cultura popular i associacionisme cultural –que també considerarà els membres de les entitats com a convivents habituals amb condicions concretes-, el del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i TERMCAT, i plans singulars com el del Dia del Llibre i de la Rosa (23 de juliol), i condicions per a festivals i festes majors.Es tracta de documents “no estàtics” i s’hi poden fer canvis en funció de l’evolució i les espeficicitats per cada sector. Així, per exemple, en el teatre amateur, en què els membres són sempre els mateixos, s’ha d’acreditar que en 14 dies no s’ha tingut la malaltia i fer una declaració responsable. Per als teatres professionals, en què hi ha molta rotació d’actors, s’han de fer la proves homologades. En declaracions a l’ACN, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha celebrat haver trobar la fórmula per fer possible els actes culturals amb les mesures per combatre la pandèmia, sempre “amb el suport del sector públic i privat”. Quant al Dia del llibre i la rosa, ha confirmat que es regularà l’accés de persones a través de vigilants i cintes i constata que a Barcelona se serà especialment curós.Mesures excepcionals i temporalsEls plans contenen mesures generals com el manteniment de la distància física interpersonal i l’ús de la mascareta, mentre que als espais en destaca la necessitat de seguir procediments rutinaris de neteja, desinfecció i ventilació. Hi ha excepcions a les generalitzacions, com en els espais patrimonials o que contenen obres d’art, que requereixen d’uns protocols específics de neteja, desinfecció i ventilació, atès el valor i l’excepcionalitat dels béns continents o continguts.