Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Els Ajuntaments catalans xifren en 3.600 el nombre d’ocupacions d’habitatges buits durant el 2020

ACN Barcelona.-Els Ajuntaments xifren en 3.600 el nombre d’ocupacions d’habitatges buits que hi ha hagut arreu de Catalunya durant el 2020. És la xifra que s’ha aportat en el marc […]

Agències 13/11/2020

ACN Barcelona.-Els Ajuntaments xifren en 3.600 el nombre d’ocupacions d’habitatges buits que hi ha hagut arreu de Catalunya durant el 2020. És la xifra que s’ha aportat en el marc de la primera de les dues jornades organitzades per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per debatre sobre aquest fenomen i sobre el paper que hi han de jugar els ens locals. La reunió ha comptat amb més de 500 inscrits. La segona jornada tindrà lloc el 26 de novembre. La iniciativa respon a la preocupació de molts ajuntaments que en els darrers mesos han vist com augmentava aquesta pràctica als seus municipis, en un fenomen que barreja la necessitat dels qui ocupen i el lucre de les màfies que faciliten pisos buits.

La jornada ha comptat amb la participació del director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, que ha destacat que en els últims 10 anys hi ha hagut més de 42.000 ocupacions a Catalunya. També ha destacat que es tracta d’un fenomen transversal que s’està convertint en estructural en la major part del territori.El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha reclamat “més eines i recursos” per afrontar la problemàtica, i ha admès que “sovint”, alcaldes i alcaldesses tenen “un punt de frustració” perquè no poden donar “una resposta directa”.”Les ocupacions no només representen un difícil equilibri entre el dret a la propietat i el dret a l’habitatge, sinó que són, sobretot, una preocupació ciutadana i social a la qual cal donar resposta i disposar d’eines per fer-ho”, ha afegit.Finalment, el vicepresident de Governança Local de l’ACM i alcalde de Molins de Rei, Xavier Paz, ha reclamat “combinar” la protecció del dret a l’habitatge, sobretot tenint en compte la crisi sanitària actual, amb l’actuació contra les ocupacions “incíviques que són també una preocupació” del veïnat.