Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Els Agents Rurals fan una crida a la prudència per l’alt risc d’incendi de cara al transport de la Flama del Canigó

ACN Monistrol de Montserrat.-A Catalunya, aquest any ja s’han produït 230 incendis que, en total, han cremat 170 hectàrees. Unes xifres lleugerament superiors a d’altres anys per culpa de la […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Monistrol de Montserrat.-A Catalunya, aquest any ja s’han produït 230 incendis que, en total, han cremat 170 hectàrees. Unes xifres lleugerament superiors a d’altres anys per culpa de la sequera. En aquest context, els Agents Rurals fan una crida a la prudència de cara a Sant Joan i també al transport de la Flama del Canigó, des de l’emblemàtic cim fins als més de 400 pobles del país. Si bé en un any normal, al cim hi pugen unes 400 persones, aquest any només hi pujaran una trentena i l’acte s’ha traslladat al dia 22, a la una del migdia, pel toc de queda francès. Des del cim, la Flama es traslladarà a diversos municipis de la Catalunya Nord i també al coll d’Ares on, de matinada, hi arribaran els equips de foc que s’encarregaran de traslladar la Flama als pobles.

Reunió a Montserrat entre els Agents Rurals, membres d’Òmnium i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya per ultimar detalls de seguretat de cara al transport de la Flama del Canigó. Un esdeveniment cultural de gran magnitud que, enguany, té dos components que el fan més arriscat. D’una banda, el context de sequera per culpa de la manca de pluges i, de l’altra, un increment de la participació després d’un any de restriccions per la pandèmia. Aquest dijous ja hi ha un total de 104 equips de foc que han sol•licitat l’autorització per poder transportar la Flama del Canigó. Gairebé el 90% d’aquestes sol•licituds contemplen l’ús de quinqués, un element que n’augmenta la seguretat i redueix el risc respecte a d’altres materials. Per tal de garantir-ne la seguretat, s’ha habilitat un registre específic per poder fer seguiment dels trajectes, del tipus d’aparell amb el que es transportarà la flama i de les mesures de seguretat amb les que es compten. Canvis en la regeneració del foc al cim El toc de queda a França fa que, enguany, s’hagi hagut de traslladar l’acte de regeneració de la Flama del Canigó al dia 22, a la una del migdia. Al cim, s’hi traslladaran una trentena de persones, moltes menys que en un any sense pandèmia, en què s’hi concentraven unes 400 però també més que l’any passat, quan només hi van accedir una desena de persones. Des del cim, la Flama del Canigó es transportarà a diversos municipis de la Catalunya Nord, i també al coll d’Ares, on els equips de foc podran recollir-la de matinada per tal de transportar-la als més de 400 pobles del país. A més, com ja s’ha fet en els darrers anys, el Cos d’Agents Rurals té previst un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams, quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.Nou material divulgatiu sobre la cultura del foc La trobada d’aquest dijous també ha servit per acabar de definir un nou material divulgatiu i de conscienciació que el cos d’Agents Rurals incorporarà al seu catàleg de xerrades dins del programa d’educació ambiental eduCAR. Sota el títol “Catalunya, foc i tradició”, els Agents Rurals començaran el curs que ve xerrades als escolars de Catalunya per tal d’explicar els avantatges i les tradicions ancestrals de l’ús del foc, però també les conseqüències nefastes que pot tenir com, per exemple, els incendis forestals. Amb aquesta activitat es vol conscienciar als més petits sobre els riscs d’utilitzar pirotècnia, els consells bàsics per tal d’evitar incendis forestals i recordar la normativa bàsica durant el període d’alt risc d’incendi forestal, on està situada la festivitat de Sant Joan.