Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Els Agents Rurals denuncien 11 persones, la majoria reincidents, que havien capturat 129 ocells silvestres protegits

ACN Barcelona.-Els Agents Rurals han obert en els últims tres mesos 14 atestats penals per delictes contra la fauna a grups de persones que es dediquen a la captura d’ocells […]

Avatar
Agències 22/01/2021

ACN Barcelona.-Els Agents Rurals han obert en els últims tres mesos 14 atestats penals per delictes contra la fauna a grups de persones que es dediquen a la captura d’ocells fringíl·lids en diferents municipis de la comarca de la Noguera. Aquest tipus d’ocells se solen capturar per al comerç il·legal, molt estès darrerament en diverses pàgines d’internet dedicades a la compravenda. S’han decomissat 129 exemplars d’ocells silvestres protegits. El grup denunciat està integrat per 11 persones i la majoria són reincidents. N’hi ha una que acumula cinc atestats policials durant aquests mesos. En veure’s sorpresos, alguns dels autors van intentar donar-se a la fuga, i han estat denunciats per desobediència, i van realitzar amenaces.

Després de detectar un increment de l’activitat a la zona, el Cos d’Agents Rurals va intensificar la pressió i la vigilància en determinades localitzacions on s’havien observat indicis de captures furtives. En els diferents operatius organitzats sobre el terreny, els agents van poder sorprendre in fraganti els autors d’aquests fets. Se n’han encarregat els membres del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) i de l’Àrea Bàsica de la Noguera dels Agents Rurals. Alguns d’aquests serveis també han comptat amb la participació de la Unitat RPAS del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, que ha proporcionat suport logístic i seguretat amb l’enregistrament d’imatges captades amb drons dels furtius i les seves localitzacions.En aquest període, els Agents Rurals han comissat tots els estris de caça trobats en les diferents actuacions: deu xarxes abatibles, sis conjunts d’eines per a la caça amb vesc, una xarxa japonesa, reclams electrònics i menjar per a ocells que utilitzaven com a esquer. També s’han comissat les diferents captures: 104 caderneres, 15 verdums, 9 passerells i 1 cruixidell. Tots els ocells s’han traslladat al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida) per a la seva recuperació o s’han alliberat al medi natural.Intents de fuga i amenacesDurant les diferents actuacions també s’han realitzat cinc denúncies per desobediència als agents de l’autoritat ja que alguns dels autors van intentar donar-se a la fuga amb el seu vehicle o corrent camp a través. Una de les intercepcions va comptar amb el suport dels Mossos d’Esquadra, que a requeriment del Cos d’Agents Rurals, va establir un operatiu policial a l’entrada de Balaguer.Més enllà dels intents de fugida, els presumptes autors dels fets també han realitzat amenaces, algunes fins i tot de mort, que han obert noves causes judicials.Totes aquestes actuacions han comportat l’obertura de diligències penals per presumptes delictes relatius a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics als Jutjats de Balaguer. Els delictes contra la fauna poden comportar penes de presó de 6 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos, així com la inhabilitació especial per l’exercici de la caça o la pesca d’entre 2 i 4 anys.