Edició 1961

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 08 de desembre del 2023
Edició 1961

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 08 de desembre del 2023

Els advocats que auditaran els abusos sexuals de l’Església garanteixen “transparència, amplitud i independència”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i el despatx d’advocats Cremades-Calvo Sotelo han assegurat aquest dimarts que l’auditoria sobre els abusos sexuals a l’Església serà totalment “transparent i independent” i arribarà fins “al fons” dels casos. Prop d’una vintena de membres del despatx, entre els quals exmagistrats del Tribunal Suprem i del Constitucional, treballaran en aquesta auditoria que no vol “substituir” la feina de les autoritats sinó “complementar-la” i “col·laborar-hi”. El president del despatx, Javier Cremades, s’ha compromès a informar periòdicament a la societat, a les víctimes i a les autoritats. El president de la CEE i cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, ha assegurat que l’auditoria vol ajudar les víctimes.

En una multitudinària roda de premsa a la seu del despatx d’advocats a Madrid, Cremades ha admès que ell és membre de l’Opus Dei i per això mateix creu que l’Església “ha d’anar fins al fons, investigar, demanar perdó i rectificar el que sigui necessari”. En aquest sentit, també ha reconegut que és un dels casos més complexos que ha portat mai, tot i que el despatx ha defensat causes amb multitud d’afectats. Aquest mateix dimarts Omella ha signat l’encàrrec de l’auditoria, que el despatx no facturarà com a tal, sinó que només cobrarà les despeses o encàrrecs a terceres persones.

Publicitat

Cremades ha explicat que han estudiat altres models d’investigació d’abusos similars, com els d’Austràlia, Irlanda, França o Alemanya. Ha dit que faran servir un model “híbrid”, basat sobretot en l’experiència d’Alemanya i França però aprofitant també la feina feta fins ara per una quarantena de diòcesis que ja havien començat a investigar alguns casos. No obstant, ha demanat a víctimes, associacions, mitjans de comunicació, societat en general i autoritats com la fiscalia i el Defensor del Poble que els facin arribar tots els casos possibles. Periòdicament el despatx anirà informant a tothom dels avenços de la seva auditoria, que té un període estimat de 12 mesos.

El president del despatx d’advocats ha explicat que s’ha obert una bústia de correu electrònic per rebre informació sobre els casos i també que l’equip d’advocats s’anirà ampliant amb altres perfils professionals com psicòlegs o membres de la cultura. A més, ha donat per fet que hi haurà indemnitzacions per a les víctimes. “Algú pot pensar que no hi haurà reparació del dany?”, s’ha preguntat.

En aquest sentit, Omella ha garantit la plena col·laboració de les diòcesis i congregacions religioses amb el despatx d’advocats, i Cremades també ha garantit la col·laboració seva amb la feina que fan els poders públics. “No venim a suplir ni a ser alternativa dels poders públics, sinó a complementar, a ajudar-los a fer millor la seva funció”, ha assegurat Cremades.

Omella ha tornat a demanar perdó públicament a les víctimes pel mal causat, però també s’ha mostrat preocupat pels abusos en altres institucions. “La CEE vol donar un pas més en la seva obligació de transparència social i ajudar les autoritats; fem un pas endavant per ajudar les víctimes”, ha assegurat. El cardenal i arquebisbe de Barcelona ha dit que l’auditoria tindrà “tota l’amplitud necessària” i s’exigiran els “màxims nivells de responsabilitat” per impedir que es puguin repetir fets similars. “El principal objectiu és ajudar i reparar a les víctimes, fer un pont que faciliti la feina a les autoritats”, ha reblat.

Preguntat pel motiu d’iniciar l’auditoria ara, Omella ha admès que als bisbes espanyols els ha costat prendre la decisió després de llargues reflexions, però ha demanat no mirar al passat sinó tenir en compte l’actitud amb la qual s’inicia l’auditoria i s’encara el futur.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió