ACN Barcelona – El Consell de l’Advocacia Catalana insta el Ministeri i les organitzacions convocants de l’aturada de lletrats de l’administració de Justícia a “explorar totes les vies de diàleg i negociació per facilitar un acord que permeti la desconvocatòria de la vaga el més aviat possible i l’immediat retorn a la normalitat als jutjats”. Així ho manifesta en un comunicat davant l’afectació que està tenint la vaga indefinida en el funcionament ordinari de l’activitat judicial, amb la suspensió de vistes i judicis. Els advocats alerten que la convocatòria també té “uns efectes indirectes que provoquen la paralització d’altres actuacions rutinàries dels jutjats que no s’haurien de veure afectades per la vaga” amb un “perjudici afegit a la ciutadania”.
El Consell de l’Advocacia Catalana demana a l’administració competent mesures que “minimitzin aquests efectes i garanteixin el desenvolupament normal” dels procediments de caire rutinari, com seria el cas de l’execució de pagaments, entre d’altres.
Els advocats demanen que es vetlli de forma escrupolosa perquè en els serveis mínims establerts es tingui especial cura i es prioritzin els casos que afecten persones en situació de vulnerabilitat. Així, recalquen, “cal revisar aquells procediments en què es poden haver detectat disfuncions que podrien ocasionar un greuge, especialment en els casos de famílies, dones i infants vulnerables”.
El consell ofereix al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la col·laboració dels 14 Col·legis de l’Advocacia Catalana per treballar en la millora dels mecanismes de comunicació i informació sobre les conseqüències de la vaga, amb l’objectiu de poder anticipar en les 24 hores prèvies les previsions de procediments suspesos o afectats per la vaga i evitar els perjudicis “de tot tipus que s’estan causant a la ciutadania i a l’advocacia”, uns perjudicis que qualifiquen de “greus”.
El Consell de l’Advocacia Catalana és l’òrgan representatiu dels Col·legis d’Advocats de Catalunya -Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Reus, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vic-, que té adherits els de les Illes Balears, Perpinyà i Andorra i que aplega més de 40.000 col·legiats.