Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1648
La República

Els 42 pisos fets amb contenidors a Glòries comencen a allotjar famílies, la majoria monoparentals

ACN Barcelona – El nou edifici d’allotjament de proximitat provisional, APROP, de Glòries ja ha començat a rebre els primers inquilins. Els 42 pisos fets amb contenidors allotjaran 100 persones […]

Agències 21/12/2022

ACN Barcelona – El nou edifici d’allotjament de proximitat provisional, APROP, de Glòries ja ha començat a rebre els primers inquilins. Els 42 pisos fets amb contenidors allotjaran 100 persones vulnerables derivades per Serveis Socials, 35 de les quals són famílies monoparentals que aspiren a poder “remuntar” i “començar una nova vida” gràcies a aquesta oportunitat. Es dona la circumstància que un 86% dels nous llogaters són ciutadans i ciutadanes que porten més de dos anys residint en albergs. Tot plegat ho ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la presentació de la innovadora construcció. La batlle ha aprofitat per reclamar al Govern “que es posi les piles” en matèria d’habitatge i per exigir a l’Estat que reguli el preu dels lloguers.

L’alcaldessa de Barcelona s’ha mostrat crítica amb aquells que van mostrar-se “escèptics” amb el projecte d’habitatges APROP i que van titllar el govern municipal de “cutre” per voler utilitzar contenidors modulars per fer allotjaments. “Avui és un orgull estar en aquest edifici que podrà allotjar 100 persones, entre les quals 35 famílies monoparentals amb trajectes de vida molt durs, en què han patit molta precarietat i exclusió”, ha apuntat la batlle que ha dit que aquestes vivendes suposen una nova oportunitat de reprendre el seus projectes de vida.  

Així, ha recordat que aquest bloc de pisos APROP és la segona experiència d’aquestes característiques després que l’any 2019 es construís un més petit a Ciutat Vella. El de Glòries disposa de set plantes amb 42 habitatges i s’ha enlairat en només 26 setmanes. “Són allotjaments dignes, de gran qualitat i amb molta llum”, ha assegurat l’alcaldessa que ha dit que s’han edificat en “temps record”. A més, ha afirmat que també es tracta d’un projecte “més sostenible” que les promocions convencionals.

Colau ha lamentat que durant molts anys Catalunya no hagi disposat d’una política d’habitatge públic adequada i ha assenyalat que projectes com el que aquest dimecres s’ha presentat evidencien que l’Ajuntament de Barcelona ha complert amb el seu compromís de convertir l’habitatge en una prioritat. “Vam dir que havíem de ser valents i explorar totes les opcions d’habitatge”, ha remarcat la batlle. 

“Estem liderant la política d’habitatge de tot Espanya perquè Barcelona està fent més habitatge públic que Catalunya i Madrid juntes”, ha assegurat Colau que ha advertit que mentre a la capital catalana el govern local està impulsant prop de 2.000 habitatges, la Generalitat només n’està fent 40: “És un escàndol”, ha considerat.

Ha enumerat diverses de les accions que l’Ajuntament ha impulsat per fer front a l’emergència habitacional com ara la creació d’una unitat de desnonaments per mediar i buscar solucions per fer front a aquestes situacions; la compra de finques fent ús del seu dret de tempteig i retracte per ampliar el parc públic; o la signatura d’acords amb cooperatives perquè els ciutadans s’organitzin. “Estem fent moltes coses que fa vuit anys no es feien i que ara són una realitat que ha arribat per quedar-se “, ha apuntat.

Amb tot, ha dit que per poder donar una resposta adequada a l’emergència habitacional cal la implicació de la Generalitat i de l’Estat. “És hora que la Generalitat es posi les piles”, ha apuntat Colau que ha estès la mà al Govern perquè l’experiència dels d’habitatges fabricats a partir de contenidors s’estengui arreu de Catalunya.

L’alcaldessa ha aprofitat per expressar el seu suport a envers el govern espanyol per tota “la tensió que aquests dies s’està vivint al Congrés” arran de la polèmica per la reforma del Tribunal Constitucional. Ha lloat la fermesa que el president Pedro Sánchez està demostrant “per defensar que al Congres és on estan els legítims representants de la ciutadania i on es pot legislar” i ha exigit al president que actuï amb la mateixa convicció a l’hora d’agilitar l’aprovació de la llei d’habitatge. Segons Colau aquesta norma és imprescindible per regular els preus del lloguer i aturar “l’especulació desbocada”.

<strong>Més de dos anys vivint en pensions</strong>

Per la seva banda, Laura Pérez, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, de l’Ajuntament de Barcelona, ha celebrat el “canvi de vida” que els nous inquilins d’aquests habitatges experimentaran a partir d’ara. Pérez ha lamentat que el 86% de les famílies que viuran en aquest recurs són persones que han passat més de dos anys en pensions. “Aquestes solucions són temporals i estan pensades per pèrdues sobtades d’habitatge, no per cronificar-se”, ha comentat.

Ha detallat que aquesta promoció aposta per persones joves, infants i famílies encapçalades per dones que ja estaven sent atesses per Serveis Socials. Tot i que l’Ajuntament ha previst que pugui haver rotació en aquests habitatges i ha fixat en dos anys el temps que cada família s’hi podrà estar, Pérez ha explicat que es farà un acompanyament personalitzat als llogaters i que aquest període s’escurçarà o s’allargarà en funció de les necessitats de cada unitat de convivència.

A banda dels habitatges, la promoció també incorpora un espai comunitari on els infants podran jugar, espais comuns per facilitar la vida en comunitat i un hort impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. 

<strong>Una nova vida</strong>

Djamila Bensabeur, una jove de 25 anys que des d’aquesta setmana és llogatera d’un dels pisos de la promoció APROP de Glòries, ha explicat que poder-se traslladar a viure a aquest habitatge amb els seus fills de 5 i 3 anys “li ha canviat la vida. “Vaig arribar a Catalunya fa vuit anys quan era menor d’edat i vaig estar en un centre dos anys”, ha relatat la jove que ha indicat que en sortir es va trobar “amb papers però sense permís per treballar”.

Aquest fet la va obligar a viure en albergs, al carrer i darrerament en una habitació en un pis compartit a Sant Andreu. La cap d’aquesta família monoparental s’ha mostrat molt emocionada i amb plans de futur: “Vull estalviar i estudiar per ser educadora social per ajudar persones que com jo ho han passat malament”, ha comentat.

Amb els ulls vidriosos i un somriure a la cara Bensabeur ha explicat que els seus fills per fi tenen la seva pròpia habitació i ha relatat que tots tres esperen amb molta il·lusió els dies que vindran per poder celebrar el seu primer Nadal en família a la seva nova casa.