Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Els 28 proposen l’alemanya Ursula von der Leyen com a substituta de Juncker a la Comissió Europea

ACN Estrasburg.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han proposat l’alemanya Ursula von der Leyen com a nova presidenta de la Comissió Europea en substitució de Jean-Claude […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Estrasburg.-Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han proposat l’alemanya Ursula von der Leyen com a nova presidenta de la Comissió Europea en substitució de Jean-Claude Juncker. Després de tres dies d’intenses i complicades negociacions, els 28 han arribat a un acord per repartir-se els càrrecs de les principals institucions europees que també avala a l’actual ministre espanyol Josep Borrell per liderar la diplomàcia de la Unió Europea com a Alt Representant d’Afers Exteriors i Seguretat. El pacte també inclou Christine Lagarde, com a candidata a presidir el Banc Central Europeu (BCE) en substitució de Mario Draghi. Els 28 ja han tancat, a més, que l’encara primer ministre belga, el liberal Charles Michel, sigui el nou president del Consell Europeu, en substitució del polonès Donald Tusk.

Si bé el nom de Michel està confirmat, perquè els estats no requereixen de cap acord inter-institucional per triar el president del Consell, la resta requereixen del suport explícit o l’aval del Parlament Europeu. Un suport que pot resultar especialment complicat perquè Ursula von der Leyen no era ‘spitzenkandidaten’, és a dir, no es va presentar a les europees amb la voluntat de presidir la CE, i els eurodiputats es van comprometre a confirmar pel càrrec, només, a un candidat o candidata que ho fes.La presidència de la Comissió Europea s’ha de votar per majoria absoluta al ple de l’Eurocambra. En el cas de Borrell, el seu càrrec dependria de la nominació que en fes la nova presidenta de la Comissió Europea, i també requeriria del consentiment del Parlament Europeu. Pel que fa a Lagarde, la decisió formal per convertir-la en presidenta del BCE l’haurà de prendre el propi Consell Europeu, havent consultat el Parlament i el consell executiu del BCE.