Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els 27 defensen des de Brussel·les la resiliència del sistema financer, però admeten que “ningú sap què pot passar”

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Els líders i caps d’estat de la Unió Europea han volgut llençar un missatge de tranquil·litat des de Brussel·les, on aquest divendres se celebra la segona jornada del Consell Europeu. Durant el torn d’arribades, diverses dirigents han defensat la resiliència del sistema financer europeu, tot i que també han reiterat que cal continuar vigilant l’escenari actual perquè ningú sap del cert “què pot passar”. En aquest sentit, la necessitat d’avançar en la unió bancària ha monopolitzat les declaracions d’aquest divendres, en un context marcar per les tensions financeres que s’han viscut durant les últimes setmanes als Estats Units i a Credit Suisse. “Cal ratificar acords que ja porten temps sobre la taula”, han insistit.

L’afirmació sobre la incertesa econòmica l’ha fet el primer ministre belga, Alexander De Croo, qui ha volgut deixar clar que, per ara, la Unió Europea “no veu motius per preocupar-se”. “Els nivells de liquiditat als bancs europeus són suficients”, ha apuntat. No obstant això, De Croo també puntualitzat que cal continuar fent un seguiment dels esdeveniments econòmics perquè ningú sap del cert “què pot passar” i perquè cal estar “el màxim de preparats” davant possibles imprevistos.

Publicitat

En tot cas, el dirigent belga també ha indicat que la pujada de tipus anunciada la setmana passada pel Banc Central Europeu (BCE) és un senyal que l’entitat “confia en els mercats” i que la seva principal preocupació continua sent la de controlar la inflació.

<strong>Avançar en la unió bancària</strong>

Un dels convidats més destacats en la segona jornada de cimera -que també s’ha fet coincidir amb la cimera de l’euro- ha estat el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe. Pel dirigent irlandès, és “molt important” que la Unió Europea implementi uns acords sobre la unió bancària “que ja porten temps sobre la taula”, com per exemple la unió dels mercats de capital o la normativa sobre la garantia de dipòsits. “Necessitem assegurar que, si hi ha dificultats bancàries, els contribuents no en surtin perjudicats”, ha remarcat.

En aquest sentit, confia que la jornada d’avui acabi amb un missatge d’unitat dels líders perquè la Comissió Europea avanci en la presnetació de propostes legislatives al llarg del segon trimestre.

Malgrat les turbulències financeres, Donohoe també ha insistit que el sistema bancari europeu es manté sòlid. “Hem de fer un seguiment de la situació, però els canvis que hem impulsat per contribuir a la resiliència funcionen”, ha defensat.

Per altra banda, Donohoe ha reiterat que cal reorientar les polítiques fiscals dels països, centrant-se a donar suport als més vulnerables i posant punt final a les mesures de suport més universals.

Quant a la inflació, el president de l’Eurogrup ha apuntat que els detonants de l’increment de preus “estan canviant”. Amb l’import de l’energia a la baixa, els aliments i els serveis han passat a ser els principals impulsors de la taxa. “És per això que cal canviar les mesures de suport fiscal”, ha defensat.

<strong>Apunt sobre competitivitat</strong>

Més enllà de la unió bancària i els comentaris sobre l’actualitat financera, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ha volgut donar un toc d’atenció a l’estratègia que està adoptant la Unió Europea per fomentar la competitivitat de les empreses.

Per Varadkar, la Unió Europea no pot fiar únicament a subsidis i ajudes d’estat al creixement dels sectors industrials. “Si utilitzes massa ajudes, acabes entregant diners dels contribuents a les empreses, i els països acaben cancel·lant-se l’un amb l’altre”, ha argumentat. Pel líder irlandès, això és especialment perjudicial per als països de menors dimensions, i ha demanat a les institucions europees que vetllin per assegurar la igualtat de condicions al mercat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió