Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Eliminar la bretxa salarial i la corresponsabilitat a la llar: reivindicacions sindicals del 8-M a Tortosa

ACN Tortosa – Les dones tornen a sortir al carrer aquest 8-M a les Terres de l’Ebre sense les limitacions imposades els últims dos anys per la pandèmia. Els sindicats […]

Agències 08/03/2023

ACN Tortosa – Les dones tornen a sortir al carrer aquest 8-M a les Terres de l’Ebre sense les limitacions imposades els últims dos anys per la pandèmia. Els sindicats majoritaris -CCOO, UGT i USOC- han aplegat aquest matí una seixantena de persones -dones i també alguns homes- a la plaça d’Espanya de Tortosa, just davant de l’Ajuntament, per alçar la seva veu contra les discriminacions, les barreres persistents i a favor de la igualtat efectiva. L’eliminació de la bretxa salarial, la temporalitat en sectors laborals feminitzats, la necessitat de plans d’igualtat a les empreses que incorporin efectivament l’assetjament sexual o la corresponsabilitat en les tasques de la llar i les cures han estat les seves principals reivindicacions.

La bretxa salarial entre dones i homes continua sent un dels aspecte centrals de les organitzacions sindicals majoritàries aquest 8-M. També l’elevada temporalitat en les contractacions, que continua castigant també especialment les dones. Segons ha reconegut la responsable d’Igualtat de CCOO a les Terres de l’Ebre, Tere Guimerà, la reforma laboral ha ajudat a impulsar un major nombre de contractes indefinits “però en sector feminitzats continuen sent a temps parcial”.

Però al costat de la discriminació salarial, l’altra gran reivindicació que les sindicalistes ebrenques han volgut treure al carrer aquest 8-M és la necessitat de “reforçar el missatge de corresponsabilitat”, tant en les feines de la llar com en les cures. “En el cas de les dones representa invertir el 84% del temps invertit en les seves tasques, enfront el 40%, o el 28% en matèria de cures. Per continuar avançant és molt important aquesta corresponsabilitat”, hga subratllat la responsable d’Igualtat d’USOC a les Terres de l’Ebre, Maribel Piñol.

En un territori eminentment rural i amb la població envellida, aquesta crida cobra especial significat, segons remarquen. “Als territoris petits és més difícil perquè ho portes dins de l’ADN. S’ha de fer un pas més, començar i ser constant”, ha insistit Piñol. Des de la UGT, la responsable territorial d’Igualtat, Cinta Baranda, ha fet una crida a la “igualtat, la responsabilitat i l’empoderament” de la dona.

<strong>”El que pot fer una dona ho pot fer un home”</strong>

Unes fites que, segons Guimerà, han de començar a treballar-se des de la mateixa educació familiar i als centres d’ensenyament. “Ho portem dins des que vam néixer i prenem la iniciativa en les responsabilitats de la llar. Però el que pot fer una dona ho pot fer un home: cal ensenyar des de petits”, remarca Guimerà.

Al costat d’aquests reivindicacions, en la concentració del 8-M convocada pels sindicats majoritaris ebrencs s’ha reclamat també la necessitat que els plans d’igualtat de les empreses incloguin protocols efectius davant l’assetjament sexual i “per raó de sexe”. “Cal estar vigilants i que la inspecció de treball imposi mesures fortes”, ha apuntat Guimerà. Segons ha precisat, en la situació actual, la inclusió formal d’aquests instruments no passa de ser “un paper mullat sobre la taula”.

Durant la concentració, que ha tingut un caire festiu alhora que reivindicatiu, les participants han cantat himnes com la popular ‘Bella Ciao’ abans de la lectura del manifest que ha tancat l’acte.