Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Elena sobre els indults: “No es tanca res, es corregeix una de les moltes injustícies de la repressió política”

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que amb els els nou indults als polítics independentistes empresonats per l’1-O “no es tanca res, es corregeix una de les […]

Agències 23/06/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que amb els els nou indults als polítics independentistes empresonats per l’1-O “no es tanca res, es corregeix una de les moltes injustícies que ha provocat la repressió política”. En una entrevista a Catalunya Ràdio el conseller ha afirmat que “l’objectiu ara és l’amnistia, l’autodeterminació, i això es resol políticament i votant, l’objectiu és un referèndum on els ciutadans puguin decidir el seu futur, i un referèndum pactat és la millor de les opcions, és el que va passar a Escòcia i el que acabarà passant a Catalunya”. Sobre el moment en què preveu que això passi, no s’ha mullat. “Quan més forts siguem, sens dubte serà abans”.

Elena ha dit que la decisió del govern espanyol “no és fruit d’un pacte polític sinó que segurament és fruit d’una necessitat del govern de l’Estat de donar sortida a una pressió internacional que tenen”.Ha dit que això demostra que l’Estat és “dèbil” perquè “ha hagut de tirar enrere una decisió i reconèixer que era insostenible”. El conseller ha dit que això ha estat així perquè “van intentar aniquilar el moviment independentista amb la repressió i el resultat és un vot sostingut”. “He vist un govern [espanyol] que s’ha vist obligat a aprovar els indults perquè se n’adona que només amb el diàleg es pot buscar una solució”, ha reblat.Elena ha destacat que “fa quatre anys o un any i mig es negava l’existència d’un conflicte polític i avui es reconeix”, el que considera que demostra que “la política és dinàmica”.El conseller ha dit que viu la jornada d’aquest dimecres, en què els líders independentistes sortiran de la presó, amb “emoció”. “Se’m fa molt difícil no recordar les hores de carretera i el que han patit, molt dur, cruel i injust”, ha afegit.A partir d’aquest moment, segons el conseller d’Interior, el Govern continuarà “amb fermesa i diàleg, convencent, fent pedagogia amb els qui comparteixen les posicions i els qui no, amb empatia”. Evita pronunciar-se sobre les bales de foamElena considera que el seu paper al davant de la conselleria és “contribuir a intentar allunyar-la del debat partidista de la trifulca permanent”. Per això ha explicat que el primer missatge que va donar és que la continuïtat del major Josep Lluís Trapero no estava a debat. Ha dit que canviar el major no ha d’estar sotmès als “canvis de vents polítics”. El conseller ha dit que no s’ha reunit ni es reunirà amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, fins que no s’hagin vist els presidents dels executius, més enllà d’una trucada de felicitació. Tampoc s’ha trobat encara amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ni amb els sindicats dels Mossos d’Esquadra.Pel que fa al debat sobre l’odre públic, ha explicat que la creació de la comissió per abordar al Parlament el debat sobre l’odre públic durant un any ja s’ha signat. Ha lamentat que algunes formacions polítiques, en referència a Vox, “utilitzin” els Mossos d’Esquadra per “l’interès partidista”. “Ni ho permetré ni toleraré perquè no és acceptable”, ha reblat. En el debat parlamentari, ha demanat “sobretot no escoltar les propostes en funció de qui les fa, sinó analitzar-les amb rigor”. Pel que fa a la seva opinió sobre l’ús de les bales de foam, Elena s’ha tornat a negar a parlar-ne. “Si es constituirà aviat una comissió per debatre sobre ordre públic, el conseller no dirà la seva posició abans de començar”, ha conclòs.