Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Elena, sobre el ‘Catalangate’: “El CNI no és un holograma que depèn de no se sap qui. Depèn del govern espanyol”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit en una entrevista a Ràdio 4 que el Centre Nacional d’Intel·ligència, a qui atribueix l’espionatge del ‘Catalangate’, “no és un holograma que depèn de no sé sap qui”, sino que depèn del govern espanyol. “Per tant, és el govern espanyol qui ha de respondre del que ha passat allà dins”, ha afegit Elena. El conseller ha dit també que Esquerra Republicana “no s’aixecarà mai” de la Taula de Diàleg tot i que reconeix que la confiança amb l’executiu de Sánchez està “deterioradíssima”. També ha parlat sobre la destitució del major Trapero del seu càrrec el passat desembre i ha dit que “va ser una decisió difícil” però que creia que hi havia una persona més adequada per a la nova etapa del cos.

“Això del CNI depèn del Ministeri de Defensa. És un govern. No és un holograma que depèn de no se sap qui no depèn del govern espanyol”, ha dit Elena aquest matí a Ràdio 4.

Publicitat

El conseller també ha llançat un missatge al president del govern espanyol: “Si el president del govern, com ha dit per boca de la seva portaveu, diu que no en sabia res, hauria d’estar molt enfadat. Però molt, molt, molt. Perquè si en un país democràtic, el servei d’Intel·ligència espia 65 càrrecs polítics i no ho fa saber al president, en quin país vivim?”, ha declarat.

El conseller ha recordat, com va dir dimarts el president Aragonès, que el que esperen de l’executiu socialista és una investigació parlamentària amb assessorament independent.

“Volem que s’investigui, que s’interrogui els responsables del CNI, que se sàpiga el número de persones que van ser escoltades, quines són les despeses que hi ha hagut, qui va donar la ordre”, ha exposat Elena.

El conseller ha explicat que quan la setmana passada es va reunir amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja van parlar de la qüestió perquè Elena ja en tenia constància i va demanar explicacions al seu homòleg espanyol. Però segons Elena, Marlaska va dir que no coneixia el tema i que el CNI depenia de Defensa, pel que no hi podia fer més. “La relació amb el ministeri també queda tocada”, ha assegurat el cap d’Interior.

Sobre si aquesta ruptura de la confiança entre governs pot provocar algun moviment a la Taula de Diàleg, el conseller d’Interior ha estat taxatiu: “nosaltres no ens aixecarem mai de la Taula de Diàleg”, ha dit. Ha defensat la seva utilitat argumentant que la taula ha aconseguit fer que el govern espanyol faci coses que havia dit que mai faria, i ha afegit que “encara n’aconseguirà més”.

Elena no ha demanat dimissions perquè diu que abans s’ha de veure quina és la resposta de Sánchez i si hi ha una investigació i que, un cop fet això, reclamaran les responsabilitats polítiques i judicials que corresponguin.

A més d’assenyalar l’executiu socialista, el conseller d’Interior ha volgut remarcar “el silenci clamorós del PSC”, a qui ha acusat de no aixecar la veu malgrat que alguns dels que han estat espiats són companys d’hemicicle al Parlament.

Investigació dels Mossos

Encara sobre el ‘Catalangate’, Elena ha anunciat que els Mossos d’Esquadra en faran una investigació, ja que alguns dels afectats han manifestat que volen posar els fets en coneixement de la policia i que quan tinguin informació recollida l’enviaran al jutge, com marquen els protocols.

La destitució de Trapero, una decisió difícil

“Entenc que era més adequada una altra persona”, ha contestat Elena quan li han preguntat si el major Josep Lluís Trapero no podia comandar la nova etapa que encara el cos. El conseller ha reconegut que va ser una “decisió difícil” perquè sabia que hi hauria soroll mediàtic, però ha argumentat que la tasca del conseller és “fer bé les coses i fer que les coses passin”.

També ha comentat que creu que la sortida que se li ha donat a Trapero ha estat bona, ja que ell va demanar dirigir una comissaria que no depengués de la prefectura de Mossos d’Esquadra sinó de la Direcció General de Policia, i se li va concedir. Ara, doncs, Josep Lluís Trapero dirigeix és el cap de la Divisió d’Avaluació de Serveis, que és una de les comissaries generals del cos que depèn de la Direcció General de Policia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió