Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Elena defensa la feminització dels cossos de seguretat: “No hi ha cap dret assolit que no s’hagi hagut de lluitar”

|

- Publicitat -

ACN Mollet del Vallès – El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, defensa el procés de feminització dels cossos de seguretat per aconseguir una normalització de la presència de la dona en un servei públic on l’home hi té una presència predominant. Elena assegura que aquest procediment es fa “per justícia i garantir els drets de tothom”, però també per propiciar l’eficàcia dels cossos de Mossos, Bombers o Agents Rurals: “No hi ha cap dret assolit en la història de la humanitat que no s’hagi hagut de lluitar, amb mobilització, compromís, canvis legislatius i reivindicació”. El conseller ho ha dit en l’obertura de la jornada ‘Construïm [la] seguretat des del feminisme’ que organitza l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès.

Elena ha obert la jornada juntament amb l’assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere, <strong>Alba Alfageme, </strong>amb una defensa aferrissada per assolir una igualtat de gènere en els diferents cossos públics. “Serem uns millors cossos de Bombers, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals si hi ha paritat”, ha dit.

Publicitat

Amb les dades a la mà, el conseller ha assenyalat que hi ha camí per recórrer, i que els canvis en les polítiques que ha posat en marxa el Govern en aquest mandat es notaran amb el pas dels anys i a mesura que les promocions es vagin equilibrant. “Al cos de Mossos hi havia fins ara un 20% de dones, al de Bombers un 2%, i al dels Agents Rurals un 13%, aquesta és la inèrcia, i jo soc partidari de canviar-la prenent decisions polítiques que responen a una necessitat de la societat”, ha apuntat.

Elena ho ha dit en un auditori on la presència femenina era predominant, però que també ha comptat amb homes membres de diferents cossos de seguretat. Entre els presents, hi havia representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional o Guàrdia Civil, així com dels Bombers de la Generalitat o els Agents Rurals.

<strong>Avantatges d’un canvi de fons</strong>

Alfageme ha posat sobre la taula les virtuts que comporta la integració d’homes i dones en equips de manera conjunta, treballant colze a colze i amb objectius compartits. “Hi ha hagut enrenou per la reserva de places als cossos, les mal anomenades quotes, però la feminització de la seguretat i les emergències va d’un canvi més profund, de tocar el ‘core’ de les organitzacions”, ha assenyalat.

En aquest sentit, l’assessora ha assenyalat la virtut que comporta aportar una visió feminista, amb l’anàlisi de les prioritats que es posen al centre de les polítiques públiques, el tipus de lideratge que es cerca o la manera de gestionar els equips. “També com lluitem contra les violències masclistes i construïm un entorn sense formes de discrminiació internes i amb espais lliures d’assetjament”, ha afegit.

Amb tot, ha detallat que recerques nacionals i internacionals han posat sobre la taula els beneficis del treball conjunt de dones i homes en els cossos, amb millores en l’accés al talent, l’augment de la creativitat i la innovació, obtenció de major eficàcia o confiança interna. “Es millora el clima laboral, augmenta la comunicació i ajuda a trencar dinàmiques en espais monotemàtics, amb una obertura al canvi i una millor capacitat de resoldre problemes o situacions complexes”, ha afegit.

La jornada, que tancarà la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, centrarà les taules en el procés d’implementació de les polítiques d’igualtat als cossos de seguretat, el lideratge de les dones o la necessitat de canviar el model de masculinitat, entre d’altres aspectes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió