Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

El World Press Photo 2020 arriba a Barcelona amb les fotos que “anticipaven” els reptes del món d’avui

ACN Barcelona.-L’exposició del World Press Photo (2020) torna per setzena vegada a Barcelona, enguany com una de les poques ciutats del món que l’acolliran degut a la crisi del coronavirus. […]

Agències 13/11/2020

ACN Barcelona.-L’exposició del World Press Photo (2020) torna per setzena vegada a Barcelona, enguany com una de les poques ciutats del món que l’acolliran degut a la crisi del coronavirus. El CCCB exhibeix des d’aquest divendres i fins al 20 de desembre les fotografies de 2019 guardonades al prestigiós concurs de fotografia, entre les qual hi ha les dels catalans Ricard García Vilanova (3er Premi de Temes d’Actualitat) i Ramon Espinosa (3er Premi de Notícies d’Actualitat) i el sevillà Antonio Pizarro (Naturalesa). Una edició, aquesta, que encara no recull la crisi del coronavirus, però “anticipa visualment” alguns dels grans reptes del món d’avui que hi estan vinculats, com la crisi climàtica o la relació entre humans i animals.

La fundació Photographic Social Vision i el CCCB no han volgut renunciar a acollir una nova edició del World Press Photo, que s’estrena aquest divendres amb pocs canvis en la presentació (més enllà de limitar i orientar la circulació de la visita), però en canvi amplia el programa de visites guiades amb el format en línia, disponible per a escoles i públic general a través de la plataforma Filmin. “Visitar l’exposició aquest any és un luxe, perquè veiem com ja el 2019 els fotògrafs anticipaven visualment tots els grans reptes del món: crisi climàtica, la relació estranya que tenim amb la fauna, els pangolins…”, constata la responsable de la fundació organitzadora de l’exposició, Sílvia Omedes. A més, és gairebé segur que no hi haurà les cues i aglomeracions d’altres anys, apunta, així que també la visita física pot resultar més còmode. Omedes està contenta, a més, pel fet que enguany hi ha tres fotògrafs locals, dos de catalans i un sevillà, que han rebut el reconeixement del prestigiós concurs internacional. “Celebrem que per fi guanyi un World Press Photo, perquè és un freelance amb 20 anys d’experiència i un gran fotògraf amb molt talent”, diu sobre el premi a Garcia Vilanova. El fotògraf ha vingut a Barcelona per participar en la inauguració de la mostra que recull la seva fotografia guanyadora. Una instantània captada als carrers de l’Iraq la tardor del 2019 que mostra un dels ferits en les protestes que viviva –”i encara viu”- el país i que s’han cobrat almenys 600 vides, segons explica el fotoperiodista. García Vilanova subratlla que aquella imatge no la va publicar cap mitjà. “Vaig intentar publicar-la a diversos mitjans i cap la va recollir; aquesta és la gràcia d’aquest concurs, que dona visibilitat a temes que no han estat plasmat pels mitjans”. El fotògraf destaca que “l’agenda informativa” obvia temes com “la mort de 600 persones” i dona absolut protagonisme a les eleccions als Estats Units, perquè “ens oblidem del valor que té la vida humana, sobretot en confictes amb els quals no tenim proximitat”. La feina de García Vilanova a l’Iraq dona continuïtat a una tasca d’anys -també a Síria i Líbia- per documentar la violència d’Estat Islàmic. En aquest cas, el tema no és el terrorisme jihadista però sí que “forma part d’un context geopolític” que no ha deixat d’interessar al fotògraf tot i la duresa i els perills que entranya, viscuts en carn pròpia. Les fotografies del World Press Photo 2020 recull altres protestes ciutadanes recents, com fa habitualment, i aborda també qüestions com la desigualtat de gènere, les expressions d’odi de divers signe arreu del món, sense oblidar com s’ha dit la crisi climàtica, i fins i tot el món dels esports.