Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

El VINSEUM tancarà al setembre per iniciar el muntatge de l’exposició del nou edifici

ACN Vilafranca del Penedès – El VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya tancarà el 5 de setembre per començar el muntatge de l’exposició del nou edifici, […]

Agències 13/07/2022

ACN Vilafranca del Penedès – El VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya tancarà el 5 de setembre per començar el muntatge de l’exposició del nou edifici, que es preveu inaugurar la primavera del 2023. L’actual mostra permanent ha estat deu anys al Palau Reial, per on han passat 80.000 visitants, 10.000 dels quals han estat escolars. L’exposició ocupa 500 m2 repartits en tres plantes, on es reuneixen 500 peces de les diferents col·leccions del VINSEUM. Per acomiadar el muntatge actual, el museu ha programat jornades de portes obertes del 28 d’agost al 4 de setembre. Tot i tancar l’exposició permanent, l’equipament seguirà obert al setembre per veure la mostra temporal ‘Alcem la copa!’, que avança els trets principals del nou VINSEUM.

El nou muntatge del museu es basarà en un edifici construït annex al Palau Reial. Es passarà dels 500 m2 actuals d’exposició a ocupar-ne més de 3.000, i també s’incrementaran els espais polivalents, que passen de 1.500 m2 a gairebé 5.000. Les obres per aixecar el nou VINSEUM han costat 4,5 MEUR.

La previsió és que la nova proposta museística permeti lluir entre 2.000 i 3.000 peces, entre les quals destaquen diverses premses de vi centenàries. La més emblemàtica és una premsa de biga del segle XIX originària de Cunit (Baix Penedès), la qual mesura 9 metres de llargada i té un cargol de cinc metres d’alçada. Tota la premsa pesa 5.000 quilos.

Amb la nova etapa que començarà a la primavera, el VINSEUM aspira a ser reconegut com a Museu d’Interès Nacional. Això l’equipararia, per exemple, als Museus Maricel i Cau Ferrat de Sitges, al Víctor Balaguer de Vilanova o al Pau Casals del Vendrell.