Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

El veïnat de Sant Andreu de Palomar és el que més recicla a Barcelona amb un índex de recollida selectiva del 65%

ACN Barcelona.-El veïnat de Sant Andreu de Palomar és el que més recicla de la ciutat de Barcelona. Així, la recollida selectiva ha augmentat del 37% al 65% la primera […]

Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-El veïnat de Sant Andreu de Palomar és el que més recicla de la ciutat de Barcelona. Així, la recollida selectiva ha augmentat del 37% al 65% la primera setmana de funcionament de la recollida porta a porta en aquesta zona. La participació en el nou servei arriba ja al 73% de les persones que hi viuen, un nombre “elevat i satisfactori” segons l’ajuntament, i també en comparació amb altres models similars implantats a Catalunya anteriorment. En la seva primera fase, s’ha aconseguit arribar a 5.475 llars. A partir del 18 d’octubre s’implementarà la segona, amb la qual es vol arribar a gairebé 28.000 veïns i veïnes, més d’11.000 habitatges i un miler d’activitats comercials.

El consistori ha explicat que els primers dies i setmanes d’implantació del nou sistema situen el model de recollida porta a porta en una fase “d’escolta activa” de la ciutadania. Així, qualsevol gran canvi d’hàbits passa per recollir demandes, informació i suggeriments amb l’objectiu de millorar el servei i adaptar-lo a les necessitats del territori.En la fase informativa, prèvia a l’inici del servei, ja es van recollir diverses aportacions del veïnat. També es van celebrar reunions amb els representants de les comunitats veïnals de la zona i als punts informatius habilitats. Entre el febrer i l’abril, es van fer un total de 555 reunions amb presidents i presidentes de comunitats de veïns i 931 contactes amb activitats econòmiques de la zona. Aquestes trobades van servir per consensuar alguns aspectes de la recollida segons les necessitat de cada bloc d’habitatges o segons l’activitat econòmica.Durant el mes de maig, va ser el moment de lliurar els kits de recollida porta a porta, fer les reunions amb les diferents comunitats i la posada en marxa de dos punts informatius, l’Oficina del Porta a Porta situada al recinte Fabra i Coats i un punt informatiu a la plaça de les Palmeres. També es va habilitar un telèfon i un correu electrònic per resoldre dubtes i per fer-hi aportacions. Tots aquestes serveis continuen actius en l’actual fase.En vigor a més de 200 municipisEl porta a porta és un sistema de recollida de residus que ja s’aplica en més de 200 municipis de Catalunya i que compta amb un consens alt entre les administracions i les entitats com a fórmula per “millorar els índex de recollida selectiva”. Es tracta d’un model de recollida flexible, que preveu considerar totes les casuístiques i situacions concretes dels veïns per adaptar-lo a les necessitats concretes del territori.