Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El vaixell Open Arms reprèn l’activitat al Mediterrani central amb una nova tecnologia per diagnosticar la covid-19

ACN Barcelona.-El vaixell Open Arms ha sortit del port valencià de Borriana en direcció al Mediterrani central, on es trobarà amb el veler Astral, que va salpar el 19 d’agost. […]

Avatar
Agències 28/08/2020

ACN Barcelona.-El vaixell Open Arms ha sortit del port valencià de Borriana en direcció al Mediterrani central, on es trobarà amb el veler Astral, que va salpar el 19 d’agost. L’Open Arms inicia la seva missió 76 després de sis mesos d’una profunda remodelació de la sala de màquines i l’actualització dels sistemes de seguretat amb la incorporació de l’última tecnologia en comunicacions. És el primer vaixell que compta amb un dispositiu només utilitzat fins ara en centres hospitalaris, que permet fer diagnòstics de malalties infeccioses com la covid-19, la tuberculosi i el VIH per garantir la seguretat a la tripulació i les persones rescatades. Aquesta tecnologia és gràcies a la col·laboració de la Fundació Lluita contra la Sida, segons expliquen.

Personal mèdic i de mediació de l’organització sanitària italiana Emergency també s’han sumat a la tripulació com a responsables de l’assistència sanitària a bord amb motiu de la covid-19.En un comunicat l’entitat explica que torna al mar “amb més determinació que mai” però recorda que aquests darrers mesos l’activitat de l’ONG “no ha parat”.Recorden que han col·laborat en la realització de més de 20.000 tests a persones grans i col·lectius vulnerables a residències de Catalunya, així com tasques d’acompanyament.També han acompanyat les persones que treballen collint fruita i que han estat diagnosticades amb la covid-19, amb la posada en marxa i la gestió integral d’un dispositiu d’aïllament a Torres de Segre.Actualment l’ONG segueix col·laborant en accions de cribratges massius a diversos punts de la geografia catalana. Pròximament també expliquen que faran una actuació de prevenció de la covid-19 entre els treballadors que cullen fruita a l’Aragó.”Protegir la vida dels més vulnerables al mar i la terra és l’objectiu d’Open Arms, i per això, mentre seguim col·laborant en diferents missions en la lluita contra la covid-19, tornem a la mar”, reblen en el comunicat.Una tecnologia inèdita en un vaixellLa nova tecnologia per diagnosticar malalties infeccioses del continent africà es va començar a treballar abans que comencés la pandèmia entre la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses i Open Arms.Es va decidir instal·lar un dispositiu GenXpert per realitzar diagnòstics de tuberculosis mitjançant una prova de detecció molecular del bacteri que causa aquesta infecció. Fins avui, aquesta tecnologia només s’ha utilitzat en centres hospitalaris.També es va optar per incorporar tests ràpids de VIH, una mesura especialment important en el cas de dones embarassades infectades per VIH, ja que permet iniciar un tractament de manera urgent davant el potencial risc de transmissió matern-infantil.Amb l’arribada de la pandèmia de covid-19 s’ha pogut incloure el diagnòstic a bord d’aquesta malaltia de forma molt més àgil mitjançant la detecció d’antígens en totes les persones rescatades i que presentin algun símptoma respiratori. Així es podrà iniciar un tractament més eficient i establir les mesures de confinament a bord que siguin necessàries. L’aliança de la fundació i l’ONG va començar per recórrer les residències de persones grans de Catalunya, realitzant tests de coronavirus als residents i organitzant el seu trasllat hospitalari quan va ser necessari.