Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El turisme es dispara a l’agost amb ocupacions que rondaran el 90% tot i la davallada de visitants russos

ACN Barcelona – Malgrat la baixada de visitants russos al país, el sector és optimista i espera que aquest agost el turisme es dispari i arribi a xifres similars el […]

Agències 30/07/2022

ACN Barcelona – Malgrat la baixada de visitants russos al país, el sector és optimista i espera que aquest agost el turisme es dispari i arribi a xifres similars el 2019, especialment durant les primeres setmanes. Els hotelers de la Costa Daurada i la Costa Brava parlen d’ocupacions d’entre el 90 i el 95% i a la costa de Barcelona, d’entre el 70% i el 90%. El sector dels càmpings de Girona també espera bones dades i preveu omplir el 85% de les places. A la demarcació de Lleida, es preveu una mitjana d’ocupació d’entre el 80% i el 95%. Les xifres més altes s’esperen cap al 15 d’agost, quan es pot arribar a la plena ocupació. També té bones perspectives la Federació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), que preveu omplir el 80% de les places.

<strong>Girona espera acostar-se molt a xifres del 2019</strong>

Les comarques gironines tornaran a ser un dels punts calents de la temporada d’estiu. El sector dubta que s’assoleixin les xifres del 2019, però considera que s’hi acostaran molt. A la costa, a l’agost els hotelers esperen ocupacions “d’un 90 o un 95% depenent de zona i que en dates puntuals, com caps de setmana o el 15 d’agost, es fregui el 100%”, detalla la portaveu de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Marina Figueras.

Els apartaments turístics també han registrat un juny i juliol “excepcionalment bons” i que esperen un agost “bo”. “Sobretot les dues primeres setmanes estarem a més del 90%”, assegura la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava – Pirineu de Girona (ATA), Esther Torrent.

El sector dels càmpings també espera bones dades i preveu una ocupació global durant l’agost del 85%. “Les dues primeres setmanes seran més fortes”, diu el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

<strong>La Costa Daurada confia en el turisme nacional i francès</strong>

Un altre dels destins clau de l’agost serà, un cop més, la Costa Daurada. Els hotelers de la zona confien que els visitants estatals i francesos ajudin a remuntar les xifres d’ocupació després d’un juliol bo, però que no ha arribat a complir les expectatives de recuperar els nivells precovid. “Ens estem acostant al 2019, que ja seria un èxit perquè va ser una bona temporada”, indica a l’ACN el portaveu de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, Xavier Guardià. Per aconseguir l’objectiu, el sector confia en l’arribada de turistes procedents principalment de la conca de l’Ebre, València i Madrid.

“L’ocupació als càmpings és millor que la dels hotels, segurament perquè el càmping té molts més clients directes, no tant de touroperador, i no treballa amb el britànic ni amb rus”, concreta Guardià. 

El turisme rural sí que preveu recuperar els nivells d’ocupació anteriors a l’esclat de la pandèmia a les Terres de l’Ebre, després d’un juliol amb dades “relativament bones” amb entre un 80% i un 90% de les places ocupades els caps de setmana. Ara, coincidint amb el període de vacances, esperen una afluència força més estable, ja que bona part de les reserves corresponen a famílies i grups d’amics per estades llargues. “Si no hi ha cancel·lacions, tindrem al voltant d’un 80% d’ocupació”, subratlla el portaveu de la Federació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Juanjo Bel.

<strong>Menys russos però més italians o suïssos a Barcelona</strong>

Una de les novetats d’aquesta temporada a la costa barcelonina, i a tota la catalana, serà la caiguda “considerable” de turisme rus, que es contraposa amb la més diversitat d’orígens a les reserves. “Hem notat un increment de reserves de clients italians a l’agost com feia anys que no veiem, així com de suïssos, austríacs o eslovens”, detalla el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, que encara l’agost amb previsions optimistes (70% ocupació).

A la capital catalana, el sector està complint les previsions que va dibuixar a principis d’estiu: un 85% d’ocupació als mesos de juliol i agost i el retorn del turisme europeu i nord-americà. Més al sud, els hotelers de Castelldefels i el Baix Llobregat esperen un ‘agost “bo, però no tant com s’esperava”; mentre que al Garraf són més optimistes i sí que esperen que localitats com Sitges puguin superar les dades precovid. 

Un altre aspecte important en aquesta temporada turística és els preus, que “s’han recuperat” després de dos estius per sota l’habitual, segons el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber. De la mateixa manera, el president de la patronal sectorial de càmpings, Albert Casas, apunta que “han fet ajustos raonables”, si bé queden lluny de l’augment real del cost de vida “perquè actualitzar tarifes amb l’IPC és inassumible pels clients”.

<strong>Lleida espera repetir el rècord del 2021</strong>

En canvi, a Lleida el punt de mira està fixat en revalidar les perspectives de l’any passat, que va ser el millor de la història fins ara (amb 550.000 visitants i 1,5 milions de pernoctacions), i no en el del 2019. El Patronat de Turisme de Lleida preveu poder repetir els bons resultats i preveu una mitjana d’ocupació d’entre el 80% i el 95%. Les xifres més altes s’esperen pels volts del 15 d’agost, quan es pot arribar a la plena ocupació.

El director del Patronat, Juli Alegre, preveu que els hotels i als establiments de turisme rural s’arribi al 90% de places plenes les tres primeres setmanes i al 80% l’última. Pel que fa als càmpings, l’ocupació als bungalous s’espera del 95% tot el mes, mentre que la zona d’acampada arribarà al 90% les tres primeres setmanes i baixarà al 75% la darrera setmana. Per Alegre, les xifres rècord de pernoctacions les comarques de Ponent durant el 2022 demostren que els visitants valoren i aposten pel turisme de muntanya i natura, “redescobert a causa de la pandèmia”.

<strong>El turisme rural del Berguedà i Solsonès, entre el 80% i el 100%</strong>

El turisme rural del Berguedà i el Solsonès encaren amb bones perspectives aquest d’agost. La presidenta de l’Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa, explica que esperen aconseguir les xifres d’abans de la pandèmia i arribar a la plena ocupació a l’agost. Per la seva banda, l’Associació d’Agroturisme del Berguedà situa en aquests moments les xifres d’ocupació del mes d’agost al voltant del 80%, malgrat que esperen que les reserves d’última hora facin pujar el percentatge d’ocupació. De fet, el president de l’entitat, Oriol Baños, diu que l’ocupació d’aquest juliol ha estat similar a la del 2019 i que ara com ara les reserves de cara al mes d’agost indiquen que serà lleugerament inferior.

 

 

(Informen Mar Martí, Gemma Sànchez, Gemma Tubert, Jordi Marsal, Anna Berga  i Laura Cortès i Miquel Vera)