Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El turisme de sequera fa avançar el control d’accés motoritzat al pantà de Sau per evitar que es col·lapsi la zona

ACN Vilanova de Sau – “M’ha impactat veure el pantà així. Fa llàstima”. El Ramon Ferrer ha vingut de Barcelona amb un grup d’amics per visitar el pantà de Sau, […]

Agències 04/03/2023

ACN Vilanova de Sau – “M’ha impactat veure el pantà així. Fa llàstima”. El Ramon Ferrer ha vingut de Barcelona amb un grup d’amics per visitar el pantà de Sau, que ara es troba als nivells més baixos de la seva història. Com ell, centenars de persones visiten la zona pel mateix motiu. El turisme de sequera s’ha convertit en tot un fenomen a la zona i, per això, la Diputació de Barcelona ha hagut d’avançar el control d’accés motoritzat al pantà, que normalment es posava en marxa per Setmana Santa i a l’estiu. L’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, lamenta que molts turistes venen per fer-se la foto. “Ens col·lapsen la carretera, que és estreta i acaba en un cul de sac”, afegeix. Per tot plegat, Riera demana civisme i respecte pels veïns.

L’Imma Vinyets és veïna d’Osona, però feia temps que no visitava el pantà de Sau. El fet que estigui tan buit li fa molta llàstima i, per això, ha evitat venir abans. “M’ha afectat molt, em fa moltíssima pena. No sé pas com acabarem”, subratlla. Aquest dissabte ha vingut per un aplec de sardanistes que s’ha fet al campanar de Sant Romà. L’acte ha coincidit amb el primer cap de setmana que la Diputació de Barcelona ha decidit reactivar el control d’accés motoritzat a la zona.

Es tracta d’una mesura que es va posar en marxa després de la pandèmia, per l’increment de visitants, però que normalment no es feia fins Setmana Santa. El motiu de l’avançament és l’increment de l’anomenat turisme de sequera, que aquest any és més fort que mai. “A l’hivern no hi teníem gairebé gent i mai teníem problemes, però ara no està sent així i hem d’evitar que es col·lapsi la carretera”, explica a l’ACN la directora del Parc Natural de les Guilleries-Savassona, Sònia Llobet.

Per això, des d’aquest cap de setmana, dos agents custodien l’accés a la presa i només hi poden passar els vehicles que ho hagin sol·licitat prèviament. La reserva té un preu de cinc euros per als cotxes i de dos euros per a la motocicleta. En el moment de fer la reserva prèvia, el visitant disposa d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controla gràcies a un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obre automàticament.

El pagament es pot fer amb targeta o mitjançant bizzum per tal d’agilitar els tràmits. Serveix per a un dia dins l’horari de visita, entre nou i les sis de la tarda, i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l’àrea regulada fora d’aquest horari. En aquest sentit, des del parc recorden que l’acampada i la pernoctació estan prohibides.

La regulació es farà tots els caps de setmana del mes de març i durant Setmana Santa, a l’abril, amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la zona i garantir la seguretat tan dels usuaris com dels residents.