Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El TSJC valida les subvencions als Centres Especials de Treball que prioritzen els discapacitats amb més dificultats

ACN Barcelona.-Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat la concessió de subvencions de la Generalitat als Centres Especials de Treball (CET) del 2017, que prioritzava […]

Avatar
Agències 28/06/2019

ACN Barcelona.-Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat la concessió de subvencions de la Generalitat als Centres Especials de Treball (CET) del 2017, que prioritzava les persones amb dificultats d’accés al món laboral. La sentència indica que el criteri escollit, el d’atendre de més a menys grau de discapacitat, “es fonamenta en donar prioritat a les persones que tenen més dificultat per inserir-se al mercat laboral per tenir un grau de discapacitat” i considera que aquesta “mesura de discriminació positiva” està “motivada per criteris objectius i raonables”.

D’aquesta manera, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha valorat que la resolució els dona la raó sobre les prioritats establertes a les bases reguladores de la concessió de subvencions als CET en l’ordre de maig del 2017, impugnada per la Confederació Nacional de CET. Treball ha defensat que la sentència del TSJC “valida la necessitat de prioritzar les persones amb discapacitat amb més dificultat d’accés al mercat de treball”. A més, “avala la capacitat del Departament de donar suport a les entitats, amb els fons propi i línies i estratègies catalans específics, que complementen l’infrafinançament del govern espanyol”. En aquest sentit, ha criticat que l’executiu estatal, “malgrat es va comprometre públicament, encara no ha convocat la Conferència Sectorial de Treball” per aprovar l’increment dels ajuts econòmics per fer front a l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Sobre aquest aspecte, la conselleria ha recordat que ha ampliat un 22% el pressupost als CET, uns 7 MEUR més. De fet, el Departament va signar un acord amb el Comitè Català de Persoens amb Discapacitat (Cocarmi) per destinar 57 MEUR a promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat, dels quals 42,5 MEUR estan destinats a compensar la pujada de l’SMI als CET. D’altra banda, una segona resolució del TSJC ha conclòs que no pertoca al Govern fer pagaments retroactius, en contra de la sol·licitud de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) d’execució forçosa de la sentència sobre la convocatòria de subvencions als CET de 2015. Aquesta federació va sol·licitar al TSJC que ordenés a la conselleria l’execució forçosa d’una sentència del 2018 i que abonés de manera retroactiva les diferències econòmiques resultants de les justificacions des del 2015 perquè el model de suport dels governs d’aquell moment no eren els adequats. En la sentència en qüestió, el TSJC va anul·lar unes determinades previsions contingudes en l’ordre del departament del 2015, que aprovava les bases reguladores de la concessió de subvencions als Centres Especials de Treball. En concret, es van anul·lar els articles que establien els requisits d’estar inscrit en el registre en una data concreta i també limitaven les quanties màximes a rebre en funció de les persones discapacitades contractades pels CET.