Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El TSJC resol que les entitats ecologistes tinguin justícia gratuïta en els litigis ambientals

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que les entitats ecologistes poden personar-se en causes ambientals com a acusació popular i gaudir de la justícia gratuïta. […]

Avatar
Agències 04/05/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que les entitats ecologistes poden personar-se en causes ambientals com a acusació popular i gaudir de la justícia gratuïta. D’aquesta manera ha revocat una decisió de la Generalitat que denegava a diverses plataformes ecologistes aquest dret en un litigi amb Agbar. Ecologistes en Acció celebra la decisió, perquè permet a entitats ecologistes sense afany de lucre accedir a la justícia gratuïta en els litigis contra plans urbanístics públics o l’acció d’empreses privades.

La causa va començar quan diverses entitats ecologistes van demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) accedir a determinada informació sobre Agbar. La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública va autoritzar el febrer del 2019 que Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida tinguessin accés a la informació. Agbar va impugnar l’acord i Ecologistes en Acció es va personar a la causa com a codemandada. Va sol·licitar el dret als beneficis de justícia gratuïta. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) va presentar un informe que denegava aquest dret i el juny del 2020 la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta de Barcelona, depenent de la Conselleria de Justícia, va desestimar la sol·licitud.Va ser aleshores quan els ecologistes van presentar un recurs contra aquesta denegació davant del TSJC. El Departament de Justícia al·legava que la llei del 1996 sobre justícia gratuïta només preveu aquest dret a les entitats declarades d’utilitat pública i a les fundacions inscrites al registre administratiu corresponent. Ecologistes en Acció no compleix aquests criteris, però al·legava que la llei del 2006 sobre drets d’accés a la informació, participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient reconeix la legitimitat, com a acusació popular, de les entitats sense afany de lucre que compleixin tres requisits: que la protecció del medi ambient sigui una de les finalitats establertes als estatuts de l’entitat; que l’entitat s’hagi constituït almenys dos anys abans de l’acció judicial i que estigui en actiu; i que el seu àmbit territorial d’acció sigui el mateix que dels fets enjudiciats.Ecologistes en Acció va recordar que diverses sentències de tribunals superiors autonòmics i el Suprem avalaven la seva tesi, i el TSJC els ha donat la raó, sense possibilitat de recurs per part d’Agbar o la Generalitat.En un comunicat, Ecologistes en Acció s’ha felicitat per aquesta sentència, ja que considera que la Generalitat ha volgut privar la ciutadania del dret a la justícia gratuïta, en contra de la legislació internacional i estatal, i de sentències reiterades del Tribunal Suprem. Segons l’entitat, el Govern vol que les lluites ecologistes no tinguin dret a la justícia ni a la seva visibilitat perquè “les estadístiques no enganyen: la majoria de vegades que la ciutadania aconsegueix portar als tribunals un pla urbanístic instat o autoritzat per una administració pública, aquest acaba essent anul·lat”.