Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El TSJC rebutja el nou toc de queda del Govern i manté el confinament nocturn només per a 19 municipis

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutja la proposta del Govern d’ampliar el toc de queda a 62 municipis i, per tant, es manté la mesura en […]

Avatar
Agències 23/08/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) rebutja la proposta del Govern d’ampliar el toc de queda a 62 municipis i, per tant, es manté la mesura en les 19 poblacions on actualment hi ha restringida la mobilitat nocturna arran de la cinquena onada de la covid-19. El TSJC considera que darrere la resolució del Govern hi ha la idea que “el manteniment de la seguretat i l’ordre públic és finalitat del toc de queda” en els municipis més grans i “en especial, limitar las interacciones socials i el fenomen del ‘botellón”’. Després de deliberar aquest dilluns, el tribunal recull que el control de les interaccions socials “no és cap criteri sanitari estrictament considerat” i que “no és una mesura” que els jutjats hagin d’autoritzar.

El Govern va demanar la setmana passada prorrogar el toc de queda per als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada en els darrers 7 dies (IA7) superior a 125 casos per 100.000 habitants, un llindar inferior al que utilitzava aleshores, que era de 250. El Govern ja havia endurit el criteri per sortir de la llista de municipis amb toc de queda, ja que els primers confinaments nocturns de l’estiu, a mitjan juliol, es van aplicar a partir dels 400 casos.Ara bé, el TSJC va mantenir el criteri de la IA7 de 250 casos i només el va autoritzar per a 19 municipis, però el Govern va fer una nova petició divendres. El que demanava era restringir la mobilitat nocturna en els municipis de més de 20.000 habitants amb una IA7 superior a 125 casos, i entre els quals hi hauria Barcelona i les altres grans ciutats de Catalunya. Ara, el TSJC ha rebutjat la nova proposta del Govern. El tribunal recorda que en la resolució de dijous passat no va autoritzar el toc de queda en els municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 menor de 250 casos, de manera que també s’incloïen els de més de 20.000 habitants. El tribunal destaca que no s’ha produït “cap modificació” en les circumstàncies al·legades per l’autoritat sanitària i que “no es justifica” que hagi canviat la corba epidèmica ni les dades entre les dues peticions del Govern, presentades amb 48 hores de diferència. El TSJC afegeix que el Govern no ha presentat les dades actualitzades i que una part dels municipis grans per als quals el Govern demanava el toc de queda es troben per sota d’una IA7 de 125, “de manera que segons les seves pròpies premisses resultaria encara més innecessari i desproporcionat”, argumenta. En la resolució d’aquest dilluns, el tribunal assenyala que el control de las interaccions socials “no és una mesura que hagi de ser autoritzada per jutjats ni tribunals” i afegeix que durant el dia és un tema “indiscutiblemente” de policia administrativa i que no muta a una “qüestió sanitària” segons les franges horàries. El tribunal considera que la possibilitat “acreditada” de controlar les interaccions socials durant el dia “justifica que no resulti indispensable la restricció dels drets fonamentals” que implica el toc de queda. “Per aconseguir aquesta mateixa finalitat de fer respectar les mesures de distància social i ús de la mascareta, l’administració disposa de mesures igualment efectives i menys lesives per als drets fonamentals i llibertats públiques”, conclou.En la resolució presentada divendres, el Govern indicava que el toc de queda pretén “reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que són les més freqüentades per les franges d’edat amb major incidència de la malaltia actualment” i argumentava que la mesura era “necessària” i “proporcionada” per controlar la cinquena onada de la pandèmia. El Govern defensava que establia “un criteri selectiu” de municipis de més de 20.000 habitants.