Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El TSJC obliga l’Ajuntament de Barcelona a obeir un comitè de l’ONU i reincorporar un guàrdia urbà discapacitat

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’Ajuntament de Barcelona a buscar una feina adaptada a un guàrdia urbà amb discapacitat. Un comitè de l’ONU va […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’Ajuntament de Barcelona a buscar una feina adaptada a un guàrdia urbà amb discapacitat. Un comitè de l’ONU va instar el consistori a fer-ho, però el cos policial no en va fer cas, i ara és el TSJC qui obliga el govern municipal i la direcció de la Urbana a buscar un lloc de feina adaptat a les circumstàncies d’aquest agent, el que es coneix com a segona activitat. La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem, però el consistori encara l’està estudiant i no ha volgut fer-ne valoracions públiques.

Segons la sentència avançada per ‘El Periódico’ i a la qual ha tingut accés l’ACN, l’alt tribunal català recorda que tot i que els dictàmens dels comitès de l’ONU no són vinculants, el Tribunal Constitucional ha recordat més d’una vegada que les normes relatives a drets fonamentals i llibertats públiques s’han d’interpretar de conformitat amb els tractats internacionals. Això passaria per sobre d’un article del reglament de la Guàrdia Urbana que impedeix concedir la segona activitat als declarats incapacitats, excepte els parcials. A més, els magistrats condemnen l’Ajuntament a pagar 6.225 euros pels danys morals causats.El maig del 2009 l’agent anava amb la seva moto policial cap al mercat municipal del barri del Poblenou, on un home estava colpejant la seva dona. A la cruïlla dels carrers Pallars i Llacuna un vehicle el va envestir i el va desplaçar 16 metres. Un any més tard, encara de baixa, estava en una cafeteria del carrer de Sants quan un carterista que acabava de robar una cadena d’or a una dona va fugir en direcció a la seva taula. L’home es va aixecar i va tirar-se sobre del lladre per retenir-lo, però el peu afectat en l’accident es va acabar de trencar. A banda d’això, li han quedat com a seqüeles, mals d’esquena.La Seguretat Social va determinar que tenia una incapacitat permanent total i que s’havia de jubilar amb 31 anys cobrant el 55% del sou d’aleshores. El 2010 el van expulsar del cos i aleshores va començar una batalla judicial, primer al mateix TSJC, que va donar la raó a l’Ajuntament, després al Tribunal Constitucional, al Tribunal Europeu dels Drets Humans i finalment al comitè de l’ONU sobre els drets dels discapacitats. El 2019 aquest comitè va considerar que s’havia vulnerat el seu dret a la igualtat i va recomanar al consistori que adoptés les mesures necessàries i fes les proves pertinents a l’agent per recol·locar-lo en un altre lloc de funcionari municipal.El policia, ara professor, va aportar aquesta recomanació de l’ONU al consistori, però l’Ajuntament no en va fer cas en considerar que era un dictamen no vinculant. L’home va tornar a recórrer a la justícia, que el novembre passat li va donar la raó, i ara el TSJC ha certificat aquest posicionament.En un comunicat, l’Associació per la Inclusió Laboral dels Policies Locals amb Discapacitat (AIL-PoLD), presidida pel mateix afectat, s’ha felicitat per aquesta decisió i espera que serveixi de precedent per altres casos similars pendents de compliment.