Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El TSJC obliga a Ambulàncies Domingo a rentar i desinfectar la roba de treball del seu personal

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat la demanda interposada pel sindicat SITAC i obliga a l’empresa Ambulàncies Domingo a rentar i desinfectar la roba de […]

Avatar
Agències 03/11/2020

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat la demanda interposada pel sindicat SITAC i obliga a l’empresa Ambulàncies Domingo a rentar i desinfectar la roba de treball del seu personal. La sentència estableix que l’empresa s’haurà de fer càrrec d’aquestes tasques, així com la de destrucció de la roba si és necessari, en tots els centres de treball de l’empresa, ja que al de Barcelona ho feia des del maig com a conseqüència de les mesures cautelars determinades per un jutjat. La sentència estableix que concorre la impossibilitat per part de l’avaluació de riscos d’excloure la presència del SARS-CoV-2 a la roba i per això ha de ser l’empresa la que assumeixi la neteja i desinfecció de la mateixa.

Fins ara, el propi personal que opera les ambulàncies s’emportava la roba de treball a casa per netejar-la mitjançant. El Col·lectiu Ronda, que ha assessorat el sindicat, ha alertat dels riscos que això suposava per la possibilitat d’haver estat en contacte amb persones contagiades de coronavirus que, fins i tot, com apunta la sentència, poden “no ser conscients de la seva situació”. Arran de la imposició de mesures cautelars a l’abril, l’empresa es feia càrrec de la neteja de la roba dels seus empleats a Barcelona, però no ho feia amb la roba dels treballadors dels altres dos centres de treball, ubicats a les localitats d’Esplugues i Montcada i Reixach.L’empresa defensava que la seva actuació es trobava emparada per l’article 40 del conveni col·lectiu del sector del transport sanitari que determina que la neteja de la roba de treball és responsabilitat dels propis treballadors tret que existeixi risc de contagi per fluids o contaminació per agents biològics. En aquest cas, argumentava l’empresa, i com a conseqüència dels protocols implementats per l’expansió de la Covid-19, els treballadors podien comunicar-ho a l’empresa mitjançant un formulari específic i deixar la seva roba de treball a les instal·lacions de la companyia per a la seva neteja.La sentència considera que aquest article no és d’aplicació ja que poden fer ús dels vehicles persones contagiades o portadores del virus que poden no ser conscients que ho són i la roba del personal pot veure’s contagiada sense que tampoc els treballadors ho sàpiguen. Així, no activarien el protocol a què fa referència l’empresa. En aquest sentit, el TSJC determina que “és impossible que l’avaluació de riscos exclogui la presència de l’agent biològic SARS-COV-2 a la roba i, per això mateix, no ho fa”.L’advocat del Col·lectiu Ronda Pau Estévez ha recordat que una de les raons per les quals el sector del transport sanitari està en vaga indefinida des del 9 d’octubre és “la manca de mesures de seguretat i prevenció”. Ha criticat la “irresponsabilitat” de l’empresa en no estendre a la totalitat de la plantilla i centres de treball la mesura imposada a Barcelona fa mesos. Des del SITAC, han celebrat la sentència i han lamentat que no se’ls hagi escoltat ni des del Departament de Salut, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ni des de la patronal del sector. “Esperem sincerament que aquesta sentència esdevingui un exemple per a les plantilles de moltes altres empreses que pateixen la mateixa situació que s’està vivint a Ambulancias Domingo i continuen treballant a les ordres del servei públic de salut en situació d’incompliment flagrant de la normativa estatal i comunitària en matèria de prevenció de riscos”, ha afegit Estévez.