Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El TSJC estableix per primer cop una indemnització per acomiadament improcedent superior als 33 dies

ACN Barcelona – El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat una empresa a readmetre una treballadora o a pagar-li una indemnització superior als 33 dies per any […]

Agències 08/02/2023

ACN Barcelona – El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat una empresa a readmetre una treballadora o a pagar-li una indemnització superior als 33 dies per any treballat a causa d’un acomiadament improcedent a l’inici de la pandèmia de covid. És la primera sentència de la sala social del TSJC que estableix una indemnització per sobre dels 33 dies. La sentència considera que l’acomiadament no és procedent i que la companyia no podia al·legar disminució de negoci ni emparar-se a la normativa legal d’emergència per la covid. L’empresa BRS Relocation Services, amb seu a Barcelona, es dedica a assessorar treballadors estrangers que venen a viure a l’estat espanyol.

La treballadora feia d”operation manager’ a temps complet i amb contracte indefinit des del novembre del 2019, i cobrava uns 25.000 euros bruts a l’any. A més, va acordar u un bonus anual de 1.000 euros a partir del 2020 i a pagar com a molt tard el març del 2021. El bonus depenia dels resultats de l’empresa, com volum de negocis i beneficis, i de la dedicació, compromís i esforç de la treballadora, així com de les avaluacions dels clients gestionats per ella. El contracte també incloïa una clàusula que impedia a la dona treballar per cap empresa de la competència fins almenys tres mesos després de deixar BRS, i tampoc podia contractar cap empleat de BRS en aquest període per a un nou negoci que competís amb l’anterior empresa.

A causa de la pandèmia de covid, l’empresa va acomiadar la dona el 27 de març del 2020 per culpa de la caiguda de vendes i cancel·lació de serveis provocada pel tancament de fronteres i les restriccions de mobilitat. L’empresa li va comunicar la voluntat de pagar-li la indemnització màxima, 33 dies per any treballat, que feien un total de 941 euros, més la liquidació del saldo, cosa que li va permetre cobrar en total 2.766 euros. L’empresa deu a l’empleada 1.041 dies per no haver-la avisat amb 15 dies d’antelació.

El jutjat social número 6 de Barcelona va sentenciar el novembre del 2021 que l’acomiadament del 27 de març del 2020 era procedent i obligava a pagar a l’empleada 1.041 euros més un 10% d’interessos de demora. A més, va absoldre al Fons de Garantia Salarial (Fogasa).

L’empleada va recórrer, demanant una indemnització superior, i ara el TSJC estima parcialment el recurs de súplica de la treballadora i condemna l’empresa a readmetre la dona i a pagar-li el salari des del dia de l’acomiadament, a raó de 68,5 euros diaris, o bé a indemnitzar-la amb 4.435 euros, dels quals 941 ja han estat pagats. La sentència es pot recórrer.