Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El TSJC confirma la nul·litat del PEUAT de Barcelona del 2017 però l’Ajuntament ja ha actualitzat el pla

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la nul·litat del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona aprovat el 2017. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, de […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la nul·litat del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona aprovat el 2017. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, de l’Ajuntament, Janet Sanz, ha explicat que el tribunal no ha admès el recurs de cassació que el consistori va presentar contra una sentència del maig del 2019 en què el TSJC declarava la nul·litat del pla. Ara bé, Sanz ha matisat que l’Ajuntament ja es va anticipar a aquest escenari i per això el mes de gener passat es va aprovar de forma inicial una actualització del PEUAT. Segons ella, el nou pla té els mateixos efectes que l’anterior i té més seguretat jurídica perquè inclou els elements que el tribunal havia posat en qüestió.

En concret, el PEUAT aprovat el gener passat -que encara s’ha d’aprovar de manera definitiva al ple- sí que compta amb una memòria econòmica, un fet que el tribunal havia estipulat que era necessari.D’acord amb el que havia marcat la sentència, també s’han suprimit dos punts de l’anterior PEUAT. Així, han caigut el punt del pla que obligava els hotels a perdre el 20% de places si feien grans reformes i també el punt que obligava a fer habitatges d’ús turístic (HUT) en equipaments sencers. També s’ha suprimit la limitació per fer hotels en carrers d’entre sis i vuit metres d’amplada.Malgrat els canvis fets, Sanz ha defensat que la majoria de les prohibicions i limitacions del PEUAT del 2017 “segueixen vigents”. En aquest sentit, ha apuntat, per exemple, que no es podran ampliar ni obrir nous hotels a la zona central de la ciutat ni augmentar les llicències d’HUT a tota la ciutat.”Tenim competència, l’eina era un PEUAT i els principis bàsics d’ordenar el turisme són legals. Barcelona segueix tenint aquestes limitacions i prohibicions”, ha conclòs.Queixes de l’oposicióEl principal grup municipal a l’oposició, ERC, ha considerat que el que ha passat amb el PEUAT representa “un nou exemple de la incapacitat del govern Comuns i PSC d’oferir respostes adequades i ben fetes per a la ciutat”. Segons els republicans, Barcelona necessita un pla “ben articulat”. El grup critica que el govern municipal anunciï mesures “amb focs artificials mediàtics” però a la pràctica transformi “molt poc”. Com a exemple, no només situen el PEUAT sinó també mesures com una funerària pública o el dentista municipal, que també han topat amb algun tipus d’entrebanc. Per la seva banda, la líder de Cs, Luz Guilarte, ha dit que s’han perdut quatre anys per culpa d’un PEUAT del 2017 que consideren un “nyap” i espera que es tiri endavant un projecte “que sí que sigui de tots” i es faci “des del consens”.