Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

El TSJC anul·la l’ordenança reguladora dels clubs cannàbics a Castelldefels

ACN Castelldefels.-La Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul•lat l’ordenança municipal de l’Ajuntament de Castelldefels que regula la ubicació i activitat dels clubs i […]

Agències 07/08/2019

ACN Castelldefels.-La Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul•lat l’ordenança municipal de l’Ajuntament de Castelldefels que regula la ubicació i activitat dels clubs i associacions cannàbiques. Accepta així un recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya, que va impugnar la normativa local en considerar que envaïa competències estatals. A la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN, el magistrat recorda que el Tribunal Constitucional ja va anul•lar la llei catalana que volia regular els clubs cannàbics per extralimitació de competències i conclou que l’Ajuntament tampoc pot desplegar una normativa municipal sobre aquesta qüestió.

La Delegació del govern espanyol va impugnar l’ordenança perquè considerava que la normativa municipal envaïa competències, alhora que assegurava que empara el consum il•legal de cànnabis. En aquest sentit, advertia que aquest consum pot ser constitutiu de delicte penal i d’una infracció administrativa. Ara, el tribunal li dona la raó basant-se en altres sentències prèvies també relacionades amb associacions de consum de cànnabis, i assenyala els exemples de les lleis de Catalunya i Navarra tombades pel Tribunal Constitucional durant els últims anys. En aquest sentit, es basa en sentències on s’especifica que els acords de la Convenció de les Nacions Unides sobre estupefaents de l’any 1961 identifiquen el cànnabis com a substància que cal fiscalitzar perquè té “propietats particularment perilloses”. En el cas concret de la justícia espanyola, les sentències recordades pel jutge apunten que l’any 1967 es va actualitzar la normativa sobre estupefaents i es va prohibir la producció, fabricació, tràfic, possessió o ús de substàncies com el cànnabis –excepte quantitats destinades a investigació mèdica o científica-. El jutge fa referència a la sentència amb què el Constitucional va anul•lar la llei catalana, la qual es va basar en l’anul•lació de la llei foral que prèviament havia fet el mateix TC. En aquell cas, els tribunals van concloure que la llei de Navarra que regulava els clubs cannàbics envaïa una competència “exclusiva” estatal en matèria de legislació penal, perquè tractava sobre el consum, abastiment i dispensació de cànnabis, i ho feia amb incidència sobre el tipus penal marcat per la llei espanyola. Al mateix temps, pel que fa a la sentència que va anul•lar la llei catalana, el jutge destaca que el TC va tombar aquella la normativa perquè el Parlament contemplava que els clubs cannàbics no només eren espais de consum, sinó que també s’hi podien distribuir estupefaents. Això, assenyalava aleshores el TC, també incidia en el tipus penal.Així les coses, en relació a l’ordenança de Castelldefels, el jutge considera que la normativa municipal vol regular l’obtenció i consum de cànnabis i altres substàncies tòxiques, estupefaents o psicotròpiques, i conclou que s’està davant una nova invasió competencial. El tribunal considera que, vist el recurs del govern espanyol, cal aplicar la doctrina del Tribunal Constitucional i declara nuls els acords del ple del mes d’octubre del 2017, quan es va donar llum verda a l’ordenança municipal. La sentència, però, admet recurs per part de l’Ajuntament.