Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

El TSJC accepta la recusació de Barrientos que reclamava Josep Costa en la causa contra l’antiga mesa del Parlament

ACN Barcelona – El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la recusació del president del tribunal, Jesús María Barrientos, que havia plantejat l’exvicepresident del Parlament Josep Costa […]

Agències 01/07/2022

ACN Barcelona – El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la recusació del president del tribunal, Jesús María Barrientos, que havia plantejat l’exvicepresident del Parlament Josep Costa en la causa contra l’antiga mesa de la cambra catalana. El TSJC accepta que el gest de Barrientos d’abandonar un acte el 23 de febrer del 2018 quan el llavors president del Parlament Roger Torrent denunciava “l’existència de presos polítics” és un acte de “retret” cap a la seva persona i la institució, i per això considera que la sospita de Costa és “legítima”. El tribunal, en canvi, no ha acceptat la recusació dels magistrats Carles Mir i Carles Ramos que també plantejava Costa.

L’acte en qüestió va tenir lloc al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Quan Torrent va parlar de “presos polítics” Barrientos va marxar. “Des del punt de vista d’un observador extern i objectiu, no és un acte neutral, sinó una manifestació en forma pública i contundent del desacord amb la persona que està en ús de la paraula, el seu rebuig i reprovació”, diu el tribunal, que remarca que altres personalitats com el ministre de Justícia i una vocal del CGPJ es van quedar quiets. Tenint en compte això, “l’aparença d’imparcialitat es deteriora encara més”.

A la resolució, el tribunal diu que no dubta de la imparcialitat de Barrientos, però afegeix que això no treu que no ho pugui fer el recusant i part de la societat en general. “Que nosaltres no dubtem no significa que no existeixin serioses i fundades raons perquè el recusant i part de la societat puguin tenir-les”, diu.

A això li suma també el fet que Barrientos és el president del tribunal que ha de jutjat la mesa, i les seves facultats són majors, així com la seva exposició pública. Per tot plegat accepta la recusació plantejada per Costa, a la qual s’hi va adherir també Eusebi Campdepadrós.

El tribunal, en canvi, no ha acceptat la petició de recusació del president del TSJC que també plantejava Adriana Delgado.