Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Tribunal de Comptes no aclareix si acceptarà les fiances

ACN Madrid.-Fonts del Tribunal de Comptes han apuntat a l’ACN que no poden assegurar a hores d’ara si aquest organisme acceptarà les fiances en cas que provinguin del fons creat […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Madrid.-Fonts del Tribunal de Comptes han apuntat a l’ACN que no poden assegurar a hores d’ara si aquest organisme acceptarà les fiances en cas que provinguin del fons creat per la Generalitat. “L’únic que podem dir és que el tràmit de fiances està en curs i no podem saber com serà el resultat”, adverteixen. El diari ‘El Mundo’ recull aquest dimarts altres fonts del Tribunal de Comptes que segons aquest rotatiu adverteixen que el govern de la Generalitat podria cometre un frau de llei si avala les persones embargades per aquesta institució.

Paral·lelament la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha evitat valorar el fons complementari de riscos de 10 milions d’euros creat per la Generalitat per donar cobertura a les reclamacions del Tribunal de Comptes. Ho ha fet adduint que l’executiu espanyol no coneix els detalls del decret aprovat pel govern català i només té coneixement de què s’ha aprovat pels “titulars”. En tot cas ha recordat que el govern espanyol “vetlla” pel compliment de la “legalitat vigent” a Catalunya i a totes les comunitats, i per tant “totes les normes passen pel filtre d’aquesta legalitat”.Montero ha estat preguntada en diverses ocasions per aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La portaveu del govern espanyol ha expressat novament el “respecte” del seu executiu per les investigacions del Tribunal de Comptes, que ha recordat que “poden ser recorregudes” al Tribunal Suprem.En tot cas, no ha volgut entrar al fons de la qüestió del decret aprovat pel govern català quan queda poc menys de 15 dies perquè 34 càrrecs de la Generalitat cobreixin 5,4 milions d’euros que els reclama el Tribunal de Comptes per despeses suposadament irregulars en l’acció exterior del Govern entre 2011 i 2017.Segons Montero, l’executiu espanyol no pot valorar encara el decret perquè no disposa del text, però sempre està disponible per a la “col·laboració” amb el Tribunal de Comptes en allò que calgui. L’important ara, segons Montero, és que la investigació sobre aquestes despeses acabi “tan aviat com sigui possible”.No s’ha volgut pronunciar tampoc sobre quin hipotètic delicte podrien cometre els càrrecs de la Generalitat que posin en marxa aquest fons, perquè –ha recordat- “no correspon al govern decidir” aquest tipus de qüestions, i “per això estan els tribunals”. “Nosaltres respectem les decisions dels tribunals i també del mateix Tribunal de Comptes”, ha conclòs.