Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Tribunal de Comptes de la UE alerta que el fons de recuperació no redueix el “risc de fallides massives” d’empreses

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha alertat que el fons de recuperació no redueix el “risc de fallides massives” d’empreses i “d’adquisicions hostils” per part de […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha alertat que el fons de recuperació no redueix el “risc de fallides massives” d’empreses i “d’adquisicions hostils” per part de companyies estrangeres. “No hi ha cap solució adequada per pal·liar la manca de liquiditat que afronten un nombre creixent d’empreses”, asseguren els auditors europeus en un informe sobre les mesures econòmiques de la UE davant la pandèmia. D’altra banda, el Tribunal de Comptes de la UE avisa que l’efectivitat del pla anticrisi pendent d’aprovació depèn de manera “crucial” de la seva bona implementació. “La seva efectivitat per mitigar els impactes de la crisi de la covid-19 en el creixement i la convergència no està garantida”, afirma.

En concret, els auditors veuen vital que les ajudes arribin a temps, que puguin ser absorbides pels estats i que es facin les reformes necessàries per afavorir la inversió.Pel que fa a les ajudes públiques que fins ara han donat als estats gràcies a la barra lliure permesa per Brussel·les, el Tribunal de Comptes de la UE alerta que poden “ampliar les diferències econòmiques” dins el bloc europeu. Fins al juliol, els 17 estats membre de la UE van dedicar 3,5 bilions d’euros, l’equivalent al 27% del seu producte interior brut, a mitigar l’impacte dels confinaments.Gran part d’aquests diners han anat a parar a programes com els ERTO que, segons els auditors, han impedit molts acomiadaments. Tot i això, recorden que l’augment de la despesa pública per la pandèmia incrementarà “considerablement” l’endeutament de molts països.”Això podria reduir la convergència econòmica els pròxims anys”, constaten els auditors.Sense instrument de liquiditatMentre el fons de recuperació continua bloquejat pel vet d’Hongria i Polònia, els auditors de la UE ja avancen punts febles del paquet econòmic. Un dels més preocupants per ells és l’exclusió de l’instrument de liquiditat proposat inicialment per la Comissió Europea sense que es contempli cap alternativa.La possible fallida “massiva” d’empreses i l’entrada “hostil” de companyies estrangeres pels problemes de liquiditat “podria danyar el funcionament del mercat únic i la competitivitat de la UE”, segons els auditors.