Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El trànsit a Barcelona cau un 11% el primer dia de la Zona de Baixes Emissions

ACN Barcelona.-El primer dia de la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions ha suposat una caiguda de l’11% del trànsit a l’interior de Barcelona, el 15% als […]

Avatar
Agències 02/01/2020

ACN Barcelona.-El primer dia de la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions ha suposat una caiguda de l’11% del trànsit a l’interior de Barcelona, el 15% als accessos i el 12% a les rondes. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha fet aquesta “estimació” comparant les dades amb les del 23 de desembre del 2019, ja que ha considerat que és un dia “semblant”. Badia també ha explicat que “no es pot descartar” cap nova mesura en la mateixa línia, com la restricció dels vehicles amb etiqueta groga o la implementació d’un peatge urbà. Responent a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va dir que “ningú ha mort” per la contaminació atmosfèrica, Badia ha dit que “negar la realitat i les evidències no soluciona res” i ho ha qualificat de “repudiable i censurable”.

El desplegament de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona el primer dia feiner del 2020 s’ha fet “amb total normalitat”, ha explicat Badia, que ha indicat que 36 de les 66 càmeres que han de llegir les matrícules ja han començat a funcionar. Per conèixer dades més concloents de la posada en marxa de la mesura ha demanat “esperar fins el 8 de gener” perquè el 2 de gener és “un dia molt atípic”. En aquesta primera fase que durarà fins l’1 d’abril les multes no es faran efectives, però “els usuaris més reincidents” rebran avisos dels incompliments que facin.Pel que fa als vehicles més contaminants, Badia ha exposat que amb dades del 30 de desembre ja s’han registrat 4286 persones i 5569 més han decidit desballestar el vehicle a canvi d’obtenir la targeta de transport públic per tres anys. També ha explicat que durant la darrera setmana la pàgina web de la ZBE ha rebut la visita de 36.000 usuaris amb 11.000 consultes diàries de les matrícules. Pel que fa a la retirada del peatge de l’AP-7 i la possibilitat que generi un increment del trànsit a Barcelona, Badia ha exposat que estudien fer “mesures pal·liatives” com “peatges de toxicitat o de congestió” per fer-hi front. No ha volgut descartar cap possible nova mesura.”Estem de celebració”, ha destacat Badia, que ha dit que davant les declaracions de Díaz Ayuso “Barcelona sí que vol donar resposta” a la contaminació atmosfèrica. Ha explicat que la mesura “és pionera a l’estat espanyol però no a Europa”.El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha indicat que estan acabant d’analitzar les aportacions rebudes durant el procés participatiu per la declaració d’emergència climàtica de Barcelona amb la voluntat de tenir-ho enllestit “a mitjans de gener”.