Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

El tradicional concert de Sant Esteve recupera la normalitat i omple de joia nadalenca el Palau de la Música

ACN Barcelona – El Concert de Sant Esteve ha omplert aquest dilluns al vespre el Palau de la Música de joia nadalenca sota el lema ‘Fer camí’. Després de dos […]

Agències 26/12/2022

ACN Barcelona – El Concert de Sant Esteve ha omplert aquest dilluns al vespre el Palau de la Música de joia nadalenca sota el lema ‘Fer camí’. Després de dos anys marcats per la pandèmia, el concert, presentat per Carol Rovira, ha tornat a reunir de manera presencial tota la família coral de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau dalt de l’escenari sense mascaretes, grups bombolla ni limitacions d’aforament al Palau. Els convidats especials d’aquest tercer cicle ‘Nadal al Palau’ han estat Els Amics de les Arts, que han cantat per primer cop davant del públic la nadala ‘Vides llunyanes’, que el grup ha llançat recentment enregistrada amb el mateix Orfeó.

L’any passat els cors de l’Escola Coral i l’Orfeó Català es van retrobar presencialment. Això sí, amb mascareta, separats per grups bombolla i amb un públic limitat al 70%. L’any anterior, el 2020, la cita va optar pel format híbrid, combinant el directe amb alguns cors actuant a distància. És per això que Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, celebrava fa uns dies que després de dos anys marcats per la pandèmia enguany es presentés un Concert de Sant Esteve “lluminós, de joia i de retrobament”.

Amb el lema ‘Fer camí’, el concert era una crida a “avançar, créixer i mirar endavant”. I, de fet, aquest ha estat el leitmotiv, ja que en diversos moments s’ha mostrat que a vegades els camins són durs i amargs. Per exemple, amb cançons com ara ‘Wiegala’, d’Ilse Weber, un homenatge als presoners que viuen en camps de concentració. La cançó, arranjada per Jordi Domènech, l’han interpretat veus femenines de l’Orfeó i de l’Escola Coral.

<strong>Protagonisme per a compositors catalans</strong>

El concert ha incorporat enguany obres dels artistes residents del Palau. Així, la vetllada s’ha obert amb un tutti, sota la batuta de Pablo Larraz, que ha viscut el seu primer Sant Esteve com a director titular de l’Orfeó. S’ha estrenat la suite de nadales ‘I va arribar Janus’ de Jordi Domènech, encarregada per a l’ocasió, basada en nadales tradicionals, algunes poc habituals, que inclou el poema ‘Adorm l’afany’, encarregat a Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada. De Ferran Cruixent, compositor convidat de la temporada, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana ha interpretat ‘Advent’.

Com ja és comú, ha destacat la presència de compositors catalans. En aquesta cita musical per Sant Esteve s’ha commemorat el centenari del naixement de Manuel Oltra i per fer-ho s’ha encarregat a Andreu Diport un nou arranjament d’algunes de les nadales d’Oltra fusionades amb la ‘Cantata’ de Noël de Honneger. També de Diport s’ha estrenat l’arranjament de’ Laudate Dominum’ d’Arthur Honegger, que han cantat tots els cors junts al final del concert. L’Escola Coral ha estrenat una composició del ‘Dimoni escuat’ de Daniel Alegret, membre d’Els Amics de les Arts, mentre que el Cor Jove ha cantat ‘Glòria’, de Josep Ollé, un arranjament sobre un poema de Pons Ponç.

En clau internacional, l’Orfeó Català ha interpretat ‘The music of stillness’, d’Elaine Hagenberg, sobre un poema de Sara Teas. El Cor Infantil i German de la Riva han cantat ‘Praise his holly name’, de Keith Hampton, mentre que el Cor de Cambra ha ofert una original versió del ‘Fum, fum, fum’ en anglès arranjada per Howard Helvey.

La guerra d’Ucraïna també ha estat present i, com a record de les víctimes, s’ha interpretat la cançó tradicional ucraïnesa ‘Xtxèdric’, arranjada per Bernardo Latini.

El concert s’ha clos un any més amb ‘El cant de la Senyera’, l’himne de l’Orfeó amb tots els cors reunits a l’escenari i amb el públic participant del cant final.

La vetllada, concebuda en format televisiu, s’ha retransmès en directe per www.palaudigital.cat i TV3 i també per Catalunya Ràdio i Catalunya Música. El concert forma part del cicle Nadal al Palau, programat per tercer any consecutiu pel Palau de la Música amb un total d’onze concerts entre l’11 de desembre i el 8 de gener.