Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El torn d’ofici recupera nivells prepandèmics amb un creixement del 20% al llarg de 2021

ACN Barcelona – Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han recuperat a Catalunya els nivells previs a la pandèmia i durant el 2021 han crescut un […]

Agències 11/07/2022

ACN Barcelona – Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han recuperat a Catalunya els nivells previs a la pandèmia i durant el 2021 han crescut un 20% respecte l’any anterior. Així, es van fer 320.384 assistències, molt per sobre de les 266.524 del 2020 i, fins i tot, per damunt de les que hi va haver el 2019, que van ser 319.127. El Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) adverteix que amb la normalització de l’activitat cal més que mai que el Departament de Justícia millori el finançament del sistema del torn d’ofici i anuncia que a partir d’aquest any els casos de violència contra la infància i l’adolescència s’incorporen al protocol d’assistència lletrada immediata, tal i com ja s’aplica a les víctimes d’agressions masclistes.

L’evolució positiva de les dades del TOAD al llarg de 2021 consolida la normalització de l’activitat del torn d’ofici després que la pandèmia provoqués al 2020 una caiguda del 14,5% de les assistències a causa de les restriccions pel coronavirus. De les més de 320.000 actuacions, 212.000 van ser en procediments judicials, 90.000 van ser assistència inicial a persones detingudes o investigades i 17.487 van ser assistència inicial a víctimes de violència masclista. El torn d’ofici en violència de gènere va atendre 14.492 dones el 2019 i 14.071 el 2020. Per tipus d’actuació, 132.000 van ser en l’àmbit penal, poc més del 40%, i 37.468 en dret civil i de família, un 11,5% del total. 10.000 van ser en dret contenciós-administratiu i 5.400 en dret laboral.

L’increment de les assistències és homogeni a tots els col·legis de l’advocacia catalans. Actualment són 6.340 els advocats i advocades inscrits al torn d’ofici, poc més de 3.000 al col·legi de Barcelona, que va concentrar gairebé 150.000 actuacions. Els diversos tipus d’actuacions es van distribuir de forma similar a tots els col·legis.

La presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del CICAC i degana de Sabadell, Eulàlia Barros, i la vicepresidenta de la Comissió i degana de Tarragona, Estela Martín, han assenyalat durant la presentació de les dades que el creixement del 20% en un any i la recuperació del torn d’ofici en els nivells previs a la pandèmia corrobora que “la justícia gratuïta és un dels continguts més essencials de l’Estat de Dret i l’advocacia mantindrà el compromís amb aquest servei per garantir a tothom l’accés a la justícia en igualtat de condicions”.

<strong>Més cobertura per a les víctimes de violència masclista</strong>

L’any 2021 ha estat el de l’estrena, a partir del segon semestre, d’un nou protocol que permet atendre de forma immediata les víctimes de violència masclista des del mateix moment que compareixen en una comissaria per interposar una denúncia. Això ha permès incrementar de forma significativa el nombre de víctimes que reben assistència lletrada immediata, passant del 27% que es registrava abans del protocol a gairebé el 70% de cobertura que hi va haver el desembre passat. “Són dades que certifiquen l’encert d’aquesta iniciativa ja que es dona a les víctimes una major seguretat i acompanyament en un moment molt complicat per a elles”, ha manifestat el president del CICAC i degà de Figueres, Joan Ramon Puig.

A més, l’advocacia s’ha compromès a atendre les víctimes en menys d’una hora, i si no és possible, a contactar-hi telemàticament tant aviat com sigui possible.

<strong>Nou protocol en les agressions a infants i adolescents</strong>

Precisament, els bons resultats assolits amb el nou protocol contra la violència masclista ha provocat que a partir d’aquest any també s’incorpori el mateix procediment en els casos de violència contra la infància i l’adolescència, segons ha anunciat el president del Consell de l’Advocacia Catalana. D’aquesta forma, els infants i adolescents que hagin estat víctimes d’algun tipus de violència també podran accedir a partir d’ara a assistència lletrada immediata en la mateixa seu policial. “Entomem aquest nou repte amb l’experiència de la feina desenvolupada l’últim any amb els casos de violència masclista i amb el convenciment que tot el que sigui facilitar l’assistència als més vulnerables, i els infants i adolescents ho són, és un pas endavant a favor d’una justícia més compromesa”, ha dit Joan Ramon Puig.

Puig, Barros i Martín reclamen a la Generalitat que aposti per aquest sistema i el doti de mitjans econòmics, pagant honoraris més justos als advocats d’ofici que s’hi dediquen, ja que són casos molt complicats i durs emocionalment. Per als advocats, és important que les víctimes de violència masclista o els menors que han patit abusos i agressions siguin atesos des de comissaria per part d’advocats, ja que d’aquesta manera els poden orientar millor, treure angoixes i pors, recopilar documentació més ràpidament per al jutjat de guàrdia i aconseguir testimonis dels fets. En el primer trimestre d’aquest 2022 els Mossos van atendre 885 denúncies de menors víctimes de delictes violents.

<strong>Més i millor finançament del sistema</strong>

Les assistències del TOAD al llarg de 2021 han suposat el pagament de gairebé 56,5 milions d’euros en retribucions als advocats i advocades que han prestat els serveis, la qual cosa significa un cost de 176,19 euros per cada actuació de mitjana. El president del Consell de l’Advocacia Catalana ha reclamat de nou una actualització d’aquestes retribucions, que encara no han recuperat el nivell anterior a la crisi econòmica de 2009. Segons Puig, això fa que “els advocats arrosseguin una pèrdua del nivell adquisitiu de més del 25%” i reclama al Departament de Justícia que incorpori als propers pressupostos “una dotació digna que permeti atendre el servei del torn d’ofici de forma suficient i raonable”. El president del Consell adverteix que “la responsabilitat social de l’advocacia no es pot seguir utilitzant com a excusa per ajornar indefinidament la dignificació del servei”.

Segons les enquestes, els usuaris de la justícia gratuïta van posar una nota de 8,16 al servei d’orientació jurídica, destacant-ne la informació, professionalitat i tracte rebut. La tramitació per obtenir el reconeixement del dret a la justícia gratuïta ha rebut una nota de 7,7, sobretot per la facilitat i rapidesa de la tramitació.

<strong>Impuls de l’ús del català</strong>

D’altra banda, des de fa uns mesos els advocats del torn d’ofici que vulguin poden rebre un complement si utilitzen el català en les seves actuacions. S’han inscrit a aquest pla de foment de la llengua un total de 1.041 advocats, el 16,4% del total del torn d’ofici. En total han realitzat 7.483 actuacions en català durant tot el 2021. El primer trimestre del 2022 hi ha hagut un increment del 113% respecte el 2021, amb 2.678 actuacions davant de les 1.258 del mateix període de l’any passat.