Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El TJUE s’inclina per donar l’estatus de refugiat a una persona que s’ha negat a fer el servei militar en una guerra

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’inclina per donar l’estatus de refugiat a una persona que s’ha negat a fer el servei militar en una guerra. Preguntat […]

Avatar
Agències 19/11/2020

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’inclina per donar l’estatus de refugiat a una persona que s’ha negat a fer el servei militar en una guerra. Preguntat pel cas d’un sirià que reclama protecció a Alemanya, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha assegurat aquest dijous que les autoritats han de comprovar si realment l’afectat corre el risc de persecució al seu país per rebutjar l’entrada a l’exèrcit en un context de conflicte. Tot i això, el TJUE creu que d’entrada hi ha “una forta presumpció a favor” de concedir la protecció internacional en aquests casos perquè veu “molt probable” que les autoritats interpretin la negativa com un acte d’oposició política, la qual cosa dona dret a l’estatus de refugiat.

A més, el TJUE veu “molt plausible” que una persona obligada a complir el servei militar en un context de guerra civil es vegi induïda a participar, directament o indirectament, en la comissió de delictes contra la humanitat.