Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El TJUE sentencia que Polònia, Hongria i la República Txeca tenien “l’obligació” d’acollir refugiats

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat que Polònia, Hongria i la República Txeca van incomplir les seves “obligacions” derivades del dret europeu en negar-se […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat que Polònia, Hongria i la República Txeca van incomplir les seves “obligacions” derivades del dret europeu en negar-se a reubicar sol·licitants de protecció internacional. La sentència del tribunal amb seu a Luxemburg dona la raó a la Comissió i considera que l’argument sobre el manteniment de l’ordre públic i salvaguardar la seguretat interior per justificar la negativa a la reubicació no són vàlids, així com tampoc ho és la suposada “disfunció” del mecanisme de reubicació.

El tribunal amb seu a Luxemburg considera que l’argument de Polònia i Hongria sobre el manteniment de l’ordre públic i la salvaguarda de la seguretat interior per negar-se a acollir sol·licitants d’asil no justifiquen l’incompliment de l’obligació de reubicació. Segons el TJUE, l’article del dret europeu referent a la llibertat, la seguretat i la justícia no els dona la facultat “d’establir excepcions a disposicions del dret de la Unió”, sinó que els obliga a “demostrar la necessitat de fer ús de l’excepció prevista” per “exercir les seves responsabilitats en aquestes matèries”.A més, la sentència apunta que l’argument de “perill per a la seguretat nacional o l’ordre públic” ha de basar-se en “elements coherents, objectius i precisos que permetin sospitar que un sol·licitant en qüestió constitueix un perill actual o potencial”. Així, el tribunal rebutja que el concepte de “seguretat nacional” es pugui aplicar en sentit de “prevenció general” i “sense demostrar la relació directa amb un cas individual” per justificar la suspensió o l’incompliment de l’obligació de reubicar sol·licitants d’asil.D’altra banda, el TJUE desestima l’al·legació que Polònia, Hongria i la República Txeca van fer contra el recurs de la Comissió en considerar-lo inadmissible perquè, un cop acabat el període d’aplicació del mecanisme de reubicació, ja no es poden “resoldre els incompliments imputats”.Segons el tribunal, malgrat l’expiració del període per efectuar les reubicacions, que va acabar el 2017, l’incompliment segueix tenint “interès material” pel que fa a l’assumpció de “responsabilitats” dels estats membres respecte als altres estats o a la mateixa Unió Europea. El mecanisme de reubicació volia acollir un total de 160.000 refugiats des de Grècia i Itàlia per fer front a la crisi migratòria. Després del vistiplau dels estats al mecanisme, Polònia va comunicar que podia reubicar 100 persones, però no ho va arribar a fer mai. La República Txeca va dir que podia acollir-ne 50, però només va reubicar-ne 12. Hongria no va arribar a comunicar mai quantes persones podia acollir.