Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El TJUE invalida gran part de la política d’asil i migració de Viktor Orbán a Hongria

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha invalidat gran part de la política d’asil i migració de Viktor Orbán a Hongria. La Comissió Europea va presentar un […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha invalidat gran part de la política d’asil i migració de Viktor Orbán a Hongria. La Comissió Europea va presentar un recurs per incompliment contra gran part de la seva normativa en matèria de dret d’asil i retorn de migrants en “situació irregular”, en particular per l’internament de persones en les zones de trànsit. En la seva sentència d’aquest dijous, el TJUE defensa que els estats de la UE han de garantir que aquells que travessen la frontera puguin aplicar per obtenir la protecció internacional, si així ho demanen.

Per tant, conclou que la normativa hongaresa vulnera el dret a un accés efectiu al procediment d’asil perquè les zones de trànsit feien virtualment impossible demanar la protecció internacional.Els fetsCom a reacció a l’augment d’arribades de refugiats i immigrants el 2015, el govern hongarès va crear unes zones de trànsit a la frontera amb Sèrbia per gestionar les peticions d’asil i els retorns. Les sol·licituds de protecció internacional només es podien fer en aquestes àrees on les autoritats limitaven molt l’entrada de persones.D’altra banda, Hongria va restringir l’acollida quan hi doni una “situació de crisi provocada per una immigració massiva” per suposadament mantenir l’ordre públic i la seguretat al país. La norma hongaresa també permet expulsar els immigrants presumptament en “situació irregular”La Comissió Europea va portar Hongria als tribunals de la UE en considerar que aquestes mesures vulneren la legislació europea en limitar l’accés a l’asil i no respectar les garanties pels retorns.Arguments del TJUESi bé Hongria ja ha tancat les zones de trànsit arran d’una sentència prèvia del TJUE, Luxemburg s’ha pronunciat igualment aquest dijous sobre el recurs de Brussel·les.Els magistrats europeus condemnen a Hongria per incomplir l’obligació de donar un accés efectiu a l’asil i recorden que no pot demorar injustificadament la presentació d’una sol·licitud de protecció internacional. Com ja va sentenciar recentment, el TJUE avisa Budapest que forçar a refugiats i immigrants a quedar-se a les zones de trànsit és un internament que no compleix amb les garanties previstes a la legislació europea.A més, els magistrats retreuen al govern d’Orbán que expulsi a demandants d’asil sense esperar que puguin recórrer una primera denegació de la sol·licitud de protecció internacional. Així recorden que aquestes persones tenen dret a quedar-se a la UE fins que es resolgui en última instància la seva petició.D’altra banda, l’alt tribunal de la UE ha desestimat l’al·legació d’Hongria que la “crisi migratòria” justificava aquestes mesures. Els jutges europeus consideren que el govern d’Orbán no ha demostrat suficientment la necessitat d’aplicar aquestes restriccions del dret d’asil per la situació en què es trobava.Per últim, Luxemburg també ha dit que Hongria ha vulnerat el dret de la UE en fer expulsions col·lectives a la frontera. Els magistrats asseguren que la directiva de retorn obliga els estats a donar una sèrie de garanties als immigrants abans d’expulsar-los.