Divendres, 22 d'octubre de 2021 - Edició 1184
La República

El TJUE dona la raó a les elèctriques i veu “discriminatori” que el bo social el financin només algunes companyies

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat aquest dijous il·legal el règim de finançament del bo social que establia que cinc elèctriques n’havien d’assumir el […]

Avatar
Agències 14/10/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat aquest dijous il·legal el règim de finançament del bo social que establia que cinc elèctriques n’havien d’assumir el cost. En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg defensa que es tracta d’un fet “discriminatori” perquè només afecta algunes empreses del mercat. “Condueix a una diferència de tractament entre les diferents societats que operen en aquest mercat que no està justificada de manera objectiva”, diu la sentència. Segons el TJUE, que dona així la raó a les elèctriques i al Tribunal Suprem, la directiva europea permet “imposar obligacions de servei públic” a les elèctriques, però no “a unes empreses concretes”.

“El sistema de designació de les empreses encarregades d’obligacions de servei públic no poden excloure a priori cap de les empreses que operen en el sector elèctric”, diu que tribunal, que considera que els criteris per escollir les empreses que han de fiançar el bo social no estan “justificats de manera objectiva”.La sentència respon a dues preguntes prejudicials presentades pel Tribunal Suprem, que l’any 2016 va declarar inaplicable el règim de finançament del bo social perquè el considerava incompatible amb la directiva europea. D’Administració General del Estado va recórrer la sentència al Tribunal Constitucional, que la va anular perquè el Suprem no havia preguntat al TJUE.