Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El TGUE rebutja el recurs de Puigdemont i Comín contra l’Eurocambra per negar-los inicialment l’escó

ACN Brussel·les – El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat el recurs de Carles Puigdemont i Toni Comín contra l’Eurocambra per negar-los inicialment l’escó. En la sentència […]

Agències 06/07/2022

ACN Brussel·les – El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat el recurs de Carles Puigdemont i Toni Comín contra l’Eurocambra per negar-los inicialment l’escó. En la sentència publicada aquest dimecres, el tribunal de primera instància de Luxemburg considera “inadmissible” el recurs que Puigdemont i Comín van presentar el juny del 2019 i argumenta que la cambra es va “limitar a prendre nota de la situació jurídica” notificada per les autoritats espanyoles. Així, considera que la “impossibilitat” de prendre l’escó i assumir el mandat d’eurodiputats “no deriva de la negativa” de l’aleshores president de la cambra, Antonio Tajani, sinó “de l’aplicació del dret espanyol”. La sentència es pot recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En la sentència, el TGUE avala que l’Eurocambra negués inicialment l’escó a Puigdemont i Comín tot prenent com a referència la llista definitiva de la Junta Electoral Central (JEC) en què no apareixien per no haver jurat la Constitució, tal com exigeix la legislació espanyola.

Segons el tribunal, l’escrit en què la cambra els negava l’escó “indicava expressament que la postura expressada” per Tajani “podria haver canviat en funció de nova informació rebuda per part de les autoritats espanyoles”. Aquest posicionament, argumenta el tribunal, mostra que la decisió de la cambra no tenia un “caràcter decisori ni definitiu”.

A més, la sentència apunta que l’Eurocambra “no tenia la competència per controlar si era procedent l’exclusió” de Puigdemont i Comín de la llista definitiva notificada per les autoritats espanyoles. Segons el tribunal, l’Eurocambra no té “competències” per “pronunciar-se sobre les controvèrsies que radiquen en disposicions del dret nacional”.

En el recurs que ha estat rebutjat pel TGUE, Puigdemont i Comín demanaven l’anul·lació de les decisions de l’Eurocambra que van portar a la negativa inicial de donar-los l’escó, a més d’una indemnització per les retribucions que reben els eurodiputats.

<strong>Els fets</strong>

La sentència del TGUE respon a un recurs que Puigdemont i Comín van presentar el juny del 2019 contra l’Eurocambra per haver-los negat inicialment l’escó a l’espera que els tribunals resolguessin la controvèrsia perquè no havien jurat la Constitució, com exigia la legislació espanyola.

Puigdemont i Comín formaven part de la llista de Junts, que va guanyar les eleccions europees del maig del 2019 a Catalunya i li pertocaven dos escons. La JEC va incloure Puigdemont i Comín en la llista de candidats electes, però la legislació espanyola exigeix el jurament de la Constitució per prendre possessió del càrrec. Cap dels dos ho va fer, de manera que en la llista definitiva no apareixien ni Puigdemont ni Comín. Tampoc hi havia Oriol Junqueras, a qui el Suprem no va deixar sortir de la presó preventiva per jurar la Constitució.

D’aquesta manera, Tajani no els va reconèixer com a eurodiputats a l’espera que els tribunals resolguessin la controvèrsia. Puigdemont i Comín van prendre l’escó finalment al desembre del 2019, quan l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat de Junqueras, que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.