Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El TGUE avala el rebuig de Brussel·les a la iniciativa ciutadana de l’ANC i el CpR contra Espanya

ACN Brussel·les.-El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat el rebuig de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de l’ANC i el Consell per la República […]

Agències 09/06/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat el rebuig de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de l’ANC i el Consell per la República que pretenia sancionar Espanya. Les dues entitats van registrar el 2019 una ICE que demanava examinar si l’estat espanyol està “vulnerant els drets polítics i civils” del poble català. Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma: no es demanava explícitament un acte jurídic. L’ANC i el CpR ho van impugnar davant del TGUE acusant l’executiu europeu de rebutjar-la en realitat “pel fons de la qüestió”. El tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó aquest dimecres a la CE, però les entitats poden recórrer davant del Tribunal de Justícia de la UE.

El TGUE veu provat que l’ANC i el CpR no van convidar a la CE a presentar “una proposta d’acte jurídic”, tal com exigeix el reglament sobre iniciatives ciutadanes europees. Per tant, la iniciativa independentista no complia els requisits formals per ser acceptada a Brussel·les.”Atesa la falta manifesta d’una invitació a la Comissió per presentar una proposta d’acte jurídic de la UE, la citada institució va considerar encertadament que la proposta de la ICE estava manifestament fora de l’àmbit de les seves competències per presentar una proposta d’acte jurídic”, remarca la sentència.Disputa per una qüestió formalL’ANC i el CpR van registrar el maig del 2019 una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretenia instar a la Comissió Europea a iniciar el procediment previst a l’article 7 del Tractat de la UE per sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”.La ICE de les entitats volia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc dels tractats europeus.Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic” per activar l’article 7 del tractat sobre l’estat de dret. Demanava examinar la situació a Espanya, que és la primera fase del procés sancionador previst a l’article 7, però no exigia explícitament a Brussel·les que utilitzés aquest mecanisme.Arguments del TGUE”Aquesta fórmula no es pot interpretar com una invitació a la Comissió Europea perquè recorri als mecanismes establerts en el mencionat article”, critica el TGUE en la sentència.El tribunal de la UE de primera instància no entra a valorar el fons de la qüestió. És a dir, si Brussel·les ha d’acceptar una iniciativa ciutadana europea que demana l’activació de l’article 7 contra un estat membre. De fet, la CE va registrar una petició d’aquest tipus contra Hongria el 2015.Així, l’ANC i el CpR hauran de decidir si intenten revertir la decisió de Brussel·les per la via judicial amb un últim recurs davant del TJUE, o si tornen a presentar la petició a la Comissió Europea tenint en compte els criteris formals que el TGUE ha avalat aquest dimecres.