Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El tercer sector denuncia que el model de repartiment de l’IRPF és “injust” amb les entitats socials catalanes

ACN Barcelona.-La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Vila, ha denunciat aquest dimecres que el model de repartiment de l’IRPF és “injust” amb les entitats socials catalanes. D’una […]

Agències 29/05/2019

ACN Barcelona.-La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Vila, ha denunciat aquest dimecres que el model de repartiment de l’IRPF és “injust” amb les entitats socials catalanes. D’una banda, ha criticat que Catalunya no rebi ni un euro més tot i l’augment de la recaptació a través de la declaració de la renda, però també ha lamentat que el Govern no tingui en compte els criteris que les entitats han proposat per fer una transició entre l’antic i l’actual model. Catalunya queda congelada per tercer any amb 31 MEUR tot i que es preveu una recaptació extra de 9,4 MEUR. A més, s’estima que el nombre de catalans que marquen la casella de les finalitats socials creix des de fa anys.

La taula ja ha demanat reiteradament a l’executiu espanyol que canviï el model de repartiment, perquè els criteris que utilitza són “injustos” amb Catalunya i no són “ni equitatius ni proporcionals” amb la complexitat social catalana i l’aportació dels seus contribuents. Lla Generalitat té transferida la competència per gestionar els recursos de l’IRPF que, en l’última convocatòria, han finançat prop de 700 projectes socials. Les entitats socials estan preocupades perquè el Govern està aplicant canvis en els criteris de repartiment, però no està incorporant les propostes del tercer sector. Segons la taula, l’objectiu de la Generalitat és que l’IRPF sigui per finançar projectes que donin resposta a emergències socials i que aquelles iniciatives més estructurals i de continuïtat siguin derivades a la cartera de serveis o a altres ajuts. La Taula del Tercer Sector, però, reclama que aquestes modificacions vagin acompanyades d’alternatives concretes perquè hi ha projectes d’atenció directa, que fa anys que funcionen i que són un servei bàsic, que s’han quedat sense finançament o que se’ls ha retallat fins al punt de posar en risc la seva continuïtat. A més, denuncien altres incidències com les derivades dels endarreriments cada cop superiors del calendari de publicació, resolució i pagaments.