Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Temporada Alta Iberoamèrica tanca amb 8.000 espectadors entre restriccions sanitàries

ACN Salt.-El Temporada Alta Iberoamèrica ha tancat una edició marcada per la pandèmia a a l’Amèrica Llatina, tal com va passar aquesta tardor a Catalunya, amb un balanç de més […]

Avatar
Agències 09/03/2021

ACN Salt.-El Temporada Alta Iberoamèrica ha tancat una edició marcada per la pandèmia a a l’Amèrica Llatina, tal com va passar aquesta tardor a Catalunya, amb un balanç de més de 8.000 espectadors. Les restriccions sanitàries han fet que la seu de Buenos Aires hagi pogut combinar espectacles presencials i virtuals, però la programació de Lima i Montevideo ha estat tan sols a distància. Per altra banda, les produccions catalanes han comptat amb més de 500 espectadors, tots ells en format virtual. Per altra banda, ‘Se respira en el jardín como en un bosque’, d’El Conde de Torrefiel, queda ajornada fins que la situació sanitària permeti la reobertura dels teatres.

Després que els efectes de la pandèmia obliguessin a tancar els teatres catalans aquesta tardor alteressin la programació del festival Temporada Alta, la versió a l’Amèrica Llatina també ha sofert les restriccions sanitàries. Els promotors del festival iberoamericà ja van instaurar la programació a distància, tal com havia passat a la tardor a Catalunya, en previsió de possibles tancaments.Tot i així, la programació presencial només s’ha pogut fer a la seu de Buenos Aires. En aquest punt s’ha pogut combinar espectacles virtuals i presencials. Pel que fa a les seus de Lima i Montevideo, s’han hagut de limitar a oferir la programació a distància a causa del tancament dels teatres per culpa de la pandèmia.Entre el 3 i el 28 de febrer el Temporada Alta Iberoamèrica ha programat propostes de teatre, dansa contemporània, circ, narratives audiovisuals, noves dramatúrgies i conferències. Els participants provenien d’onze països diferents d’Europa i Llatinoamèrica.Les produccions catalanes han sumat més de 500 persones de públic, majoritàriament en format virtual. Per una banda, la companyia Cabosanroque ha adaptat ‘Audioguia per a supermercats en temps de pandèmia’ als productes de l’Amèrica Llatina i a les característiques dels establiments en aquests països.Per altra banda, el festival també ha programat un Zoom a càrrec d’Anna Alarcón amb el text ‘Psicosis de las 4.48’, de Sarah Kane. Ivan Benet ha repetit amb el seu ‘Informe per a una Acadèmia’, de Franz Kafka, tot i que també ho ha adaptat al món virtual a través del Zoom. Es tracta de tres produccions que ja s’havien fet a la programació a distància del festival català del 2020.L’exportació de produccions catalanes és habitual a la programació llatina de Temporada Alta, ja que el festival vol convertir-se en un pont entre Catalunya i l’Amèrica Llatina. De tota manera, aquest 2021 és el primer any en què les companyies no han viatjat per presentar les seves creacions i han estat totes virtuals.També per primera vegada, les guanyadores del Torneig de Dramatúrgia a Catalunya i les Balears no han viatjat per presentar els seus textos al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntica. En aquesta ocasió, Lara Díez i Mar Pla han adaptat els textos i els han assajat amb actors argentins a través de la plataforma Zoom.Per últim, la proposta de ‘Se respira en el jardín com en un bosque’, d’El Conde de Torrefiel, ha quedat ajornada fins que es reobrin els teatres. Aquesta producció ja es va estrenar a la tardor a les comarques gironines i ara estava prevista a l’edició iberoamericana en format presencial.