Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El telèfon de prevenció del suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona atén unes 130 trucades en un mes de funcionament

ACN Barcelona.-El telèfon de prevenció del suïcidi que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona ha atès unes 130 trucades en un mes de funcionament. Aquest dijous es commemora el […]

Avatar
Agències 10/09/2020

ACN Barcelona.-El telèfon de prevenció del suïcidi que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona ha atès unes 130 trucades en un mes de funcionament. Aquest dijous es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi. De les 130 trucades, el 62% són de dones. El telèfon, gratuït i sempre operatiu, ha atès persones amb conductes o intencions suïcides o bé amb episodis passats de temptatives, familiars o amics de persones amb risc de suïcidi i de persones mortes per suïcidis. Al darrere del servei hi ha cinc persones voluntàries que són formades i capacitades. Compten amb la coordinació d’experts vinculats al Codi Risc Suïcidi de la Generalitat, el 061, els hospitals de Sant Pau, del Mar i Sant Joan de Déu, la UAB, la UB i altres entitats.

En els casos en què la persona que truca manifesta intencions, pensaments o conductes suïcides, el protocol d’atenció consisteix a acollir-la, avaluar el risc en base a les circumstàncies i context personal en aquell moment, i realitzar un acompanyament emocional sense jutjar ni mirar de convèncer, sinó de mostrar interès per les seves necessitats, ser respectuós tot validant i legitimant les seves emocions i reconèixer-li el sofriment. En els casos de risc alt i suïcidi en curs, el protocol estableix les passes per contactar i activar els serveis d’emergència corresponents.A Barcelona, el suïcidi és la primera causa de mortalitat en homes de 15 a 44 anys d’edat, mentre que en el cas de les dones és la segona causa per darrera del càncer de mama.L’activació del telèfon de prevenció del suïcidi forma part de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona emmarcada en el pla de xoc de salut mental per fer front a la crisi generada per la pandèmia de la covid-19, que està dotat amb 1,5 milions d’euros.