Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Teatre Tívoli presenta un viatge a la rumba catalana amb l’estrena del musical ‘¡Chakapum!’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Tívoli ha presentat aquest dijous el musical ‘¡Chakapum!’, que es podrà veure del 21 al 31 de juliol i està protagonitzat per l’artista Carlos Ruiz Bosch conegut popularment com a Litus. Amb text de Joan Grau, dirigida per Xènia Reguant i amb direcció musical de Pablo Novoa, la producció es reivindica com un homenatge la rumba catalana. L’espectacle “lleuger”, “bonic”, “tendre” i “divertit” planteja un “viatge” a l’evolució de la rumba catalana des dels anys 50 fins els 90. El trajecte es fa intercalat amb els records vitals del protagonista del musical i amb un repartiment que canta, balla i lidera diferents personatges en un “joc de creació constant”. El musical ofereix grans clàssics de la rumba però també temes originals.

La producció de El Terrat (The Mediapro Studio) és una fusió de rumba i rock que “vol celebrar l’alegria de viure” i entrellaça tornades de hits de la rumba, rock i de temes propis de Litus. Així, a l’escenari del Tívoli sonaran ‘Gitana Hechicera’ de Peret, ‘Gitanitos y Morenos’ de Gato Pérez o ‘Caramelos’ de Los Amaya que es barrejaran amb cançons de Litus com ‘Gitano catalán’ i tornades de clàssics com ‘Hereos’ de David Bowie o ‘Highway to Hell’ de ACDC. A banda de la música i les actuacions del repartiment, la iniciativa compta amb projeccions amb imatges de referents de la música i una escenografia que vol “redibuixar records”.

Publicitat

A banda de Litus, el repartiment compta amb Bea Vergés, Encarni Sánchez, Mariona Castillo, Marta Tomasa, Miguel Ángel Sánchez, Ricard Boyle i Toni Viñals. La banda en directe està formada per Pablo Nova a la guitarra, Josué García a la trompeta, Madelin Espinosa a la bateria, Roger Lozano a la guitarra flamenca i Manuel Pablo Sanz al baix i contrabaix.

En roda de premsa, la directora de l’espectacle Xènia Reguant ha explicat que la funció trasllada “l’alegria de viure” pròpia de la rumba i que el públic que vagi a veure ‘¡Chakapum!’ rebrà un “bitllet per un viatge on trobarà quelcom que segur que no s’esperarà”. Per Reguant, l’espectacle s’ha anat definint conjuntament entre tot l’equip i ha esdevingut una peça “multidiscplinar” tant artísticament com tècnicament.

L’autor del text Joan Grau ha reivindicat la “màgia” del “viatge” que proposen i ha indicat que permet “submergir-se en el món de la rumba i en entendre el paper que té en la societat”. “Viatgem en la rumba i en el paper que té col·lectivament”, ha concretat. Grau ha explicat que el musical aborda com aquest estil era concebut com a proper a la dictadura els anys 60 i com va créixer més tard. “Entres en un tren que no s’atura. Musicalment hi ha buits d’un o dos minuts. Sempre hi ha música perquè el text queda impregnat entre la música, les projeccions i l’escenografia. És una enginyeria teatral”, ha destacat.

Per la seva banda, el protagonista de la producció Litus ha explicat que ‘¡Chakapum!’ parteix de records seus vitals quan els seus pares organitzaven sopars amb els amics que a la sobretaula acabaven en autèntics recitals de rumba. A partir d’aquests i altres records, Litus esdevé el fil conductor per homenatjar la rumba catalana.

Litus ha defensat que ‘¡Chakapum!’ és un homenatge “afectuós” cap a la rumba catalana. Ha explicat que algunes funcions presentaran sorpreses. En una d’aquestes comptaran amb la col·laboració de Juan Capdevila, un dels representants del grup Rumba Tres.

Durant la roda de premsa els responsables de l’espectacle han defensat que tothom coneixerà les cançons que s’interpreten perquè tothom “sap les lletres”. “Agradarà a tothom”, han afirmat. A nivell coreogràfic, s’ha plantejat com un “contagi emocional” que transmet les ganes de ballar i celebrar.

L’espectacle en castellà es desplaçarà a Madrid després d’estrenar-se al Tívoli i posteriorment aspira a fer una gira per estar en cartell durant 3 anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió