Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El Teatre Akadèmia reestrenarà la batalla dialèctica de Nathalie Sarraute ‘Per un sí o per un no’

ACN Barcelona.-El Teatre Akadèmia de Barcelona reestrenarà el 15 de gener ‘Per un sí o per un no’, l’obra més representada de l’escriptora francesa d’origen rus Nathalie Sarraute (1900-1999) que […]

Avatar
Agències 04/01/2021

ACN Barcelona.-El Teatre Akadèmia de Barcelona reestrenarà el 15 de gener ‘Per un sí o per un no’, l’obra més representada de l’escriptora francesa d’origen rus Nathalie Sarraute (1900-1999) que planteja, en l’oposició de dos punts de vista irreconciliables, els trucs del pensament per atorgar a les impressions, el valor de certeses. Una adaptació d’Albert Tola, amb traducció a càrrec d’Isabelle Bres i el mateix Tola, i direcció a càrrec d’Elena Fortuny. La sala reprèn així les funcions de l’obra que s’estava representant durant el passat març i que es va haver de suspendre per la covid-19.

A ‘Per un sí o per un no’, l’autora es desdobla en un joc formal de dimensió fondíssima i alhora tremendament àgil i ho fa, a més, amb el valor de la brevetat. Sarraute emprèn amb el públic un viatge d’autoconeixement. Segons Fortuny, a la proposta, el teatre esdevé protagonista com a espai metafísic on abocar les idees i els moviments més íntims de l’ànima, i on poden néixer la violència, l’humor i també l’entesa entre les persones. L’espectacle peret capbussar-se en la relació entre les dues protagonistes, observar-les fora de l’espai i del temps i despullar-les fins i tot de la seva pròpia identitat.És la primera vegada que l’obra és interpretada per dues dones. A Catalunya s’ha pogut veure protagonitzada per Josep M. Flotats i Juanjo Puigcorbé (1986) i Lluís Soler i Xavier Boada (2014). En aquesta nova producció del Teatre Akadèmia i Vintana Teatre, que es podrà veure fins al 31 de gener, les encarregades d’encarnar les protagonistes són Isabelle Bres i Maria Pau Pigem.