Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El Teatre Akadèmia porta a escena ‘L’home de la flor als llavis i…’, una reflexió sobre l’ofici de ser intèrpret

ACN Barcelona.-El Teatre Akadèmia estrena el pròxim dimecres l’obra ‘L’home de la flor als llavis i…’, una adaptació del text ‘L’uomo dal Fiore in bocca’ de Luigi Pirandello. L’obra és […]

Agències 04/12/2020

ACN Barcelona.-El Teatre Akadèmia estrena el pròxim dimecres l’obra ‘L’home de la flor als llavis i…’, una adaptació del text ‘L’uomo dal Fiore in bocca’ de Luigi Pirandello. L’obra és una creació col·lectiva a vuit mans del director de l’obra, Mario Gas, juntament amb els actors Àlex Casanovas, Montse Guallar i Xavier Ripoll. Amb un muntatge caracteritzat pels jocs de màscares i els desdoblaments de personatges, l’obra toca temes molt diversos. A través de l’amor, la mort, l’existència, la identitat, les classes socials, el món del teatre i el món de la supervivència, l’espectacle fa una reflexió sobre l’ofici de ser intèrpret, segons ha explicat Gas en la roda de premsa. L’obra estarà en cartellera un mes, fins al 10 de gener.

Un cinema durant la Itàlia dels anys 50 és el punt de partida de l’obra. Enmig del públic, l’acomodador de la sala, abans actor, veu una cara coneguda, la de Marta Abba i el retrobament els porta a reflexionar sobre la seva trajectòria i el seu ofici. “’L’home de la flor als llavis’ és una de les obres més curtes però més significatives de Pirandello”, ha dit el director de l’obra. “És tot un tractat d’emotivitat, d’existencialisme, de vitalitat, de revolta contra el desig del destí i d’enfrontament”, ha afegit Gas. Tot i això, l’obra no parteix únicament d’aquest text del dramaturg italià i s’articula a través d’una de les seves muses, Marta Abba, a qui Pirandello va dedicar diverses obres. De fet, és conegut l’intercanvi epistolar entre tots dos i aquest aspecte també s’incorpora a l’espectacle. En aquesta línia, Gas ha explicat que han intentat fer “una gran obra de Pirandello”. Per això el títol de l’obra, a diferència del text original, incorpora una “i…”, en referència a tot allò que s’hi ha afegit. “És un gran autor que té una influència en el teatre modern i en les idees modernes”, ha dit Gas sobre el dramaturg.“La flor als llavis és una marca indeleble que la mort ha deixat a l’home i és també una metàfora”, ha reflexionat el director. “La paraula, la situació, el conflicte i la dialèctica són l’important”, ha assegurat Gas sobre l’adaptació que han fet. L’obra parteix de la traducció de Pau Vidal. Pel que fa al repartiment, Xavi Ripoll interpreta a Luigi Pirandello i Montse Guallar a Marta Abba. A més, també hi ha Àlex Casanovas, que interpreta un personatge que s’ha incorporat a l’adaptació i que el director de l’obra no ha volgut desvelar durant la roda de premsa de presentació de l’espectacle. Reprogramació de l’obra“Si quan em van proposar de fer això m’haguessin dit com es faria, no m’ho hauria cregut”, ha ironitzat l’actor Xavi Ripoll. De fet, l’estrena de l’obra estava prevista per al mes de març però s’ha hagut d’ajornar per la pandèmia. Platea ampliada En l’estrena de ‘L’home de la flor als llavis i…’ el Teatre Akadèmia també estrena dues grades laterals construïdes per l’escultor Pere Casanovas, que amplien l’aforament de 72 a 100 localitats. No obstant això, per les restriccions de la pandèmia tan sols se’n posen a la venda el 50%, és a dir, 50 per funció.