Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El TC tomba el recurs del PP contra l’impost català i el recàrrec de Barcelona sobre les estades a hotels i creuers

ACN Barcelona.-El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat que van promoure una cinquantena de diputats del PP contra l’impost català i el recàrrec de Barcelona sobre […]

Agències 11/06/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat que van promoure una cinquantena de diputats del PP contra l’impost català i el recàrrec de Barcelona sobre les estades a hotels i creuers turístics. La sentència descarta que s’hagi infringit la prohibició d’equivalència amb els tributs estatals en relació amb les taxes portuàries. Així, apunta que la Llei 5/2020 de Parlament de Catalunya va modificar la regulació de l’impost que grava les estades – amb pernoctació o sense – en hotels i assimilats, com és el cas de les embarcacions de creuer turístic.

També s’exclou que la subjecció a l’impost de l’estada en embarcacions de creuer turístic suposi una “restricció injustificada” a la lliure circulació de persones i serveis dins el territori nacional, ja que no es tracta d’una mesura tributària de tall proteccionista. La sentència del TC explica que la regulació tributària autonòmica “no conté efectes diferenciats” sobre els usuaris i operadors de fora, en comparació amb els catalans. Tampoc es considera que la comunitat autònoma hagi “envaït” la competència exclusiva estatal sobre hisenda general habilitant a l’Ajuntament de Barcelona poder establir un recàrrec sobre les tarifes a la ciutat. La sentència raona que el legislador estatal preveu aquesta possibilitat, amb l’exigència que consti explícitament a la llei autonòmica.